Salariile lucrătorilor din agricultură din Arad s-au dublat în ultimii cinci ani, pentru a putea fi păstrați angajații, pe fondul crizei forței de muncă

Salariile lucrătorilor din agricultură din Arad s-au dublat în ultimii cinci ani, pentru a putea fi păstrați angajații, pe fondul crizei forței de muncă
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2018

Salariile angajaților fermelor din vestul țării s-au dublat în ultimii cinci ani, fiind de aproximativ 3.000 de lei pe lună, în condițiile în care forța de muncă este foarte greu de găsit, iar patronii încearcă să-și păstreze oamenii. Reprezentanții asociațiilor agricole spun că în sezonul lucrărilor veniturile angajaților și zilierilor pot depăși 1.000 de euro pe lună, dar chiar și așa producătorii sunt nevoiți să apeleze la pensionari pentru că nu găsesc tineri dispuși să lucreze în agricultură.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Producătorii agricoli din vestul țării reclamă o ”criză a forței de muncă” în domeniu, care durează de câțiva ani, fiind nevoiți să lucreze cu pensionari, chiar dacă salariile au crescut constant și s-au dublat în ultimii cinci ani.

Reprezentanții mai multor asociații agricole au declarat, pentru News.ro, că majoritatea producătorilor lucrează cu deficit de oameni, iar fermierii mai mici apelează la rude pentru a putea lucra terenurile, pentru că nu găsesc zilieri.

Un fermier care are 200 de hectare de teren în zona orașului arădean Nădlac lucrează doar cu pensionari, cărora le plătește lunar în jur de 3.000 de lei pe lună, dar în plin sezon, când se se stă peste program, salariile depășesc 4.500 de lei.

Ministrul Finanțelor susține eliminarea din lege a obligației angajatorilor de a oferi salariul mediu pe economie celor care vin din afara țării să se angajeze CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor susține eliminarea din lege a obligației angajatorilor de a oferi salariul mediu pe economie celor care vin din afara țării să se angajeze

”Salariile sunt mai bune decât în fabrici, însă nu găsim oameni. Eu lucrez cu familia, chiar și eu conduc tractorul, că nu am oameni. Aș mai avea nevoie de cel puțin doi angajați, dar nu găsesc. În prezent am șase oameni, la suprafața de 200 de hectare. Dacă nu aveam utilaje performante, trebuia să mă las complet de agricultură, că nu găseam cu cine să lucrez pământul”, a declarat fermierul.

Reprezentanții asociaților agricole spun că în ultimii cinci ani criza forței de muncă s-a accentuat, pentru că foarte mulți lucrători din domeniu au ales să plece la muncă în țări din Occident.

Președintele Cooperativei Agricole ”Fermierul Nădlăcan”, Milan Kelo, a declarat pentru News.ro că toți producătorii care fac parte din asociație se confruntă cu problema lipsei forței de muncă. Asociația reprezintă aproximativ 20 de producători, care lucrează peste 1700 de hectare de teren agricol.

”Criza forței de muncă din sectorul agricol se manifestă în tot vestul țării, deși aici sunt printre cele mai mari salarii. Putem spune că în ultimii cinci ani salariile s-au dublat, dar înainte de asta oamenii au plecat să lucreze în alte țări. Acolo s-au acomodat și se decic greu să revină acasă, chiar dacă aici pot rămâne în mână cu mai mulți bani. Cei 1.000 de euro pe care îi pot câștiga la noi în campaniile de recoltare valorează mai mult decât 1500 de euro câștigați în străinătate, unde traiul este mai scump, plătesc mult pentru chirie și utilități. Consider că dacă ar reveni acasă ar fi mai câștigați din toate punctele de vedere, pentru că nu putem omite nici factorul emoțional, respectiv faptul că se află alături de familie. Totuși, românii nu revin acasă, iar noi, fermierii, am ajuns să ne bucurăm dacă găsim oameni pe care să-i instruim de la zero, să investim foarte mult în ei, doar pentru a avea cu cine să lucrăm”, a declarat Milan Kelo.

Conform sursei citate, și câștigurile zilierilor au crescut semnificativ, însă femierii nu găsesc ajutor în perioadele în care au nevoie.

”Un zilier primește acum 100 – 120 de lei pe zi, dar nu îi găsim. Apelăm la rude atunci când e mult de lucru”, a adăugat Milan Kelo.

Reprezentanții asociațiilor agricole atrag atenția că nici școli profesionale care să pregătească mecanizatori nu sunt suficiente.

”Sunt puține școli de profil și mai sunt și repartizate ineficient. Degeaba avem, de exemplu, școală la Arad, că nu vin elevi de la 100 de kilometri să învețe aici. Școala trebuie să fie mai aproape de ei. De asemenea, statul ar trebui să ofere stimulente mai mari, pentru că acei 250 de lei plătiți elevilor pentru orele de practică timp de două luni sunt insuficienți și sunt greu de obținut din cauza birocrației excesive”, a spus președintele Cooperativei Agricole ”Fermierul Nădlăcan”.

Președintele Asociației Producătorilor Agricoli ”ARAGRA 2008” Arad, Ioan Andru, estimează că în acest moment ”este acoperită cel mult 30 la sută din forța de muncă calificată necesară în vestul țării”.

”Oamenii calificați sunt cei de vârstă înaintată, adesea pensionari, pentru că nu sunt școli care să scoată specialiști, cum ar fi mecanizatorii agricoli. La firma pe care o conduc lucrăm cu 12 oameni peste 700 de hectare de teren. Din acești 12, doar doi sunt calificați, pe restul i-am pregătit noi”, a spus Ioan Andru.

Acesta a adăugat că doar în ultimii doi ani salariile angajaților din domeniu au fost crescute de către patroni cu peste 30 la sută, iar în ultimii cinci ani s-au dublat.

”Zilieri nu găsești, deși oferi 120 de lei pe zi, iar de vină cred că este și statul, care încurajează statul acasă. Asistența sociala le taie apetitul oamenilor pentru muncă, beneficiarii preferând să stea degeaba pentru câteva sute de lei pe lună, decât să câștige mult mai mulți bani muncind”, a adăugat Andru.

Reprezentanții asociațiilor spun că mulți producători din Arad, Bihor și Timiș plătesc firme din Ungaria pentru o serie de lucrări agricole, din cauză că în țară nu găsesc oameni care să lucreze.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
agricultura
arad