Scădere ușoară a câștigului salarial mediu brut

Scădere ușoară a câștigului salarial mediu brut
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2022

Câștigul salarial mediu brut a fost 6.405 lei, în luna iulie, cu 8 lei (-0,1%) mai mic față de luna anterioară, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.975 lei, în ușoară scădere, respectiv cu doi lei (-0,1%) raportat pe perioada de referință, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), de 9.549 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.273 lei), arată Agerpres.

Poliția va cerceta penal și firme cu datorii DERIZORII către stat. Media restanțelor pentru care ANAF a transmis sesizări - puțin peste 7.000 lei! Explicația șefului ANAF, pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI Poliția va cerceta penal și firme cu datorii DERIZORII către stat. Media restanțelor pentru care ANAF a transmis sesizări - puțin peste 7.000 lei! Explicația șefului ANAF, pentru Profit.ro

Potrivit sursei citate, în iulie 2022, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Astfel, cele mai semnificative majorări ale câștigului salarial mediu net, la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2, s-au înregistrat după cum urmează: în depozitare și activități auxiliare pentru transporturi (+6,6%), în activități de servicii anexe extracției, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, agricultură, vânătoare și servicii anexe, transporturi aeriene, alte activități extractive (între 4% și 6%); în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), cercetare-dezvoltare, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor textile, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații) - între 2% și 4%.

Pe de altă parte, scăderi importante ale câștigului salarial mediu net au fost consemnate în activitățile de editare (-14,2%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, captarea, tratarea și distribuția apei, extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea produselor din tutun (între 4% și 7%) și în extracția minereurilor metalifere, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, activități de spectacole, culturale și recreative, colectarea și epurarea apelor uzate (între 1,5% și 4%).

Datele INS relevă faptul că, în sectorul bugetar, s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în: învățământ (-6,6%, în principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), în administrația publică (-1,5%), respectiv în sănătate și asistență socială (-1%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins