Sondaj Adecco: Șapte din zece angajatori au mărit salariile brute pentru a compensa transferul de contribuții

Sondaj Adecco: Șapte din zece angajatori au mărit salariile brute pentru a compensa transferul de contribuții
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 oct 2018

Aproximativ șapte din zece (68%) angajatori români au majorat salariile brute ale angajaților pe contractele de muncă pentru a acoperi transferul de contribuții de la angajator la angajat, iar tendința se menține și în 2019, arată rezultatele unui sondaj realizat în rândul companiilor client de Adecco Research, divizia de cercetare a companiei de servicii HR, Adecco România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În același timp, 21% dintre angajatori au optat pentru varianta menținerii salariilor brute la nivelul din 2017 și au acordat indemnizații sau bonusuri de compensare, astfel încât veniturile nete ale angajaților să nu scadă, arată sondajul.

O mare parte a companiilor-client Adecco România au folosit în primele luni din anul 2018 o variantă de salarizare care presupunea oferirea salariului brut din 2017, plus un bonus sau o indemnizație de compensare, însă au renunțat treptat la această metodă, potrivit lui Florin Godean, Country Manager Adecco România.

Salariile din IT și cercetare pot fi mai mici de anul viitor. Nu există la Finanțe discuții pentru extinderea schemei de compensare CITEȘTE ȘI Salariile din IT și cercetare pot fi mai mici de anul viitor. Nu există la Finanțe discuții pentru extinderea schemei de compensare

”Nevoia de a reține și de a motiva angajații, dar și problemele generate de birocrația excesivă, îi determină pe tot mai mulți angajatori să renunțe la aceste indemnizații de compensare în 2019. Anul viitor, 20% dintre angajatorii care nu au efectuat încă transferul contribuțiilor pe contractele de muncă în 2018, susțin că vor face acest lucru, potrivit rezultatelor sondajului Adecco Research”, a declarat Florin Godean.

Datele sondajului Adecco Research arată că majoritatea angajatorilor, clienți ai Adecco (68% dintre respondenți), au spus că, în anul 2019 vor menține aceeași variantă de salarizare ca în 2018 (când un procent similar au efectuat transferul de contribuții pe contractele de muncă), iar 20% au răspuns că vor transfera contribuțiile integral pe contractele de muncă.

Guvernul României a adoptat un set de modificări fiscale cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018, prin care contribuțiile sociale au trecut din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, iar cotele obligatorii cumulate au scăzut de la 39,25% la 37,25%. De asemenea, impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%.

Noile prevederi legislative au fost reglementate prin OUG 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Ordonanța se află încă în Parlament, o formă finală a legii nefind adoptată până în prezent. Pentru a menține același nivel net al salariilor angajaților, ca urmare a transferului de contribuții de la 1 ianuarie 2018, angajatorii ar fi trebuit să majoreze salariile brute ale angajaților cu circa 20%.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
contracte
anagajatori