Specialiștii EY și ANAF fac radiografia contestațiilor fiscale la Webinarul găzduit joi, 7 octombrie, de Profit.ro

Specialiștii EY și ANAF fac radiografia contestațiilor fiscale la Webinarul găzduit joi, 7 octombrie, de Profit.ro
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2021

Inspecțiile fiscale sunt una din principalele preocupări ale contribuabililor în relația cu ANAF, iar etapa contestațiilor rămâne una de mare importanță, putând soluționa pe cale administrativă disputele cu Fiscul, înainte de a se ajunge în instanță. Pentru a lămuri aspecte legate de practica ANAF în soluționarea contestațiilor, dar și alte probleme de fiscalitate, Alin Ghiurca, Director General al Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din ANAF, vine ca invitat special în dialog cu specialiști EY, la un Webinar găzduit de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Emanuel Băncilă, Partener, Coordonatorul practicii de litigii și controverse fiscale, Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL, Adrian Rus, Partener, Liderul Departamentului de Prețuri de Transfer, EY România, și Stela Andrei, Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale, EY România, vor dezbate alături de reprezentantul ANAF teme fiscale de interes major pentru contribuabili în această perioadă.

Webinarul, moderat de Oana Osman, redactor-șef Profit.ro, va fi transmis în direct joi, 7 octombrie, în intervalul 10.00-12.00, pe postul TV Profit News, pe siteul Profit.ro și pe pagina de Facebook a Profit.ro.

Specialiștii EY și ANAF vor diseca în cele două ore de dialog contestațiile fiscale, dar și probleme legate de prețurile de transfer,  dobânzi la recuperarea cu întarziere a TVA, practica instanțelor și relevanța acesteia pentru soluționarea contestațiilor, tichete cadou, precum și alte aspecte selectate din întrebările transmise de contribuabili.

Cum ANAF și-a declarat interesul de a crește gradul de conformare și control, este de așteptat ca tot mai mulți contribuabili să treacă prin inspecții fiscale și să apeleze la contestații împotriva deciziilor de impunere. Cum trec inspectiile fiscale de controlul contestatiilor fiscale? Câte  contestatii ajung să fie soluționate în favoarea contribuabililor?  În ce măsură contestațiile chiar reprezintă veritabile căi de atac împotriva deciziilor de impunere, nu doar simple revocări de formă, fără fond, menite să lungească disputa fiscală? Sunt doar câteva dintre întrebările la care participanții la Webinar vor încerca să răspundă, inclusiv cu studii și statistici relevante.

Dezbaterea vine într-un context în care, ca aspect de noutate, contestațiile fiscale urmează să se mute la Ministerul de Finanțe, măsură amânată de câteva ori. Când se va produce și la ce ar trebui să se aștepte contribuabilii după această schimbare?

Alin Ghiurca, directorul general care coordonează în ANAF soluționarea contestațiilor, va oferi perspectiva sa asupra acestor modificări, făcând și recomandări concrete contribuabililor pentru a face mai relevante susținerile orale ale contestațiilor pentru echipele de soluționare din Agenție.

Aspecte legate de practica neunitară în inspecțiile fiscale, de consultări între echipele de soluționare a contestațiilor și cele specializate în prețuri de transfer, de respectarea tratamentelor fiscale anterior confirmate de organul fiscal sau de limitele refacerii inspecției fiscal vor fi, de asemenea, supuse dezbaterii în cadrul Webinarului.

Clarificări pentru implementarea concretă în viitor vor fi aduse și pentru o altă noutate: introducerea instituției juridice a reexaminării deciziei de soluționare a contestației.

Dezbaterea va urmări, de asemenea, aspecte legate de practica Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor în administrarea mijloacelor de probă suplimentare sau cu privire la intervenția altor persoane în soluționarea contestației unui alt contribuabil, alături de multe alte teme de interes pentru contribuabili.

Înregistrarea la webinar este gratuită și vă invităm să accesați acest link pentru a completa formularul de participare.

viewscnt
Afla mai multe despre
webinar ey
contestatii fiscale
anaf
alin ghiurca