IMM Factor - Ministerul Finanțelor prelungește perioada de acordare a garanțiilor și crește plafonul maxim al granturilor

IMM Factor - Ministerul Finanțelor prelungește perioada de acordare a garanțiilor și crește plafonul maxim al granturilor
scris 5 oct 2021

Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care modifică programul IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial și a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia. Schimbările vizează prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat și majorarea plafoanelor maxime pentru granturile de care pot beneficia IMM-urile.

Astfel, se propune prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat pe Cadru Temporar, în sensul prelungirii perioadei de acordare a garanțiilor aferente până la data de 31 decembrie 2021. Totodată, se prelungește și perioada de plată a grantului până la data de 31 octombrie 2022, în conformitate cu perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, potrivit unui comunicat al ministerului.

De asemenea, plafoanele maxime ale granturilor de care pot beneficia IMM-urile în conformitate cu noile prevederi ale Cadrului Temporar cresc de la 800.000 euro la 1.800.000 euro per întreprindere. Pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii plafonul crește de la 120.000 euro la 270.000 euro. Pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, plafonul se modifică de la 100.000 euro la 225.000 euro.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

În urma consultărilor cu finanțatorii implicați în Program, a asociațiilor profesionale ale instituțiilor de credit și a instituțiilor financiare nebancare, se propune eliminarea ipotecilor imobiliare dintre garanțiile colaterale cu care poate fi garantată garanția de stat, dat fiind că operațiunile cu factoring cu regres nu sunt grevate de astfel de garanții în mod obișnuit. În lipsa acestei modificări, finanțările de tip factoring cu regres care pot fi accesate prin intermediul Programului ar fi lipsite de atractivitate pentru potențialii beneficiari.

Totodată, este necesară și modificarea procedurii de recuperare a creanțelor rezultate din plata garanțiilor emise pentru finanțările acordate în cadrul Programului, în sensul evidențierii cât mai clare a rolurilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), respectiv a finanțatorilor în această procedură, odată cu propunerea de eliminare a ipotecilor imobiliare dintre garanțiile colaterale cu care poate fi garantată garanția de stat.

Prin corelarea măsurilor adoptate cu cele prevăzute în aprobarea Comisiei Europene privind Cadrul temporar în materie de ajutor de stat în contextul pandemiei COVID-19, se asigură compatibilitatea măsurilor de ajutor de stat avute în vedere cu legislația europeană în domeniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm factor
ministerul finantelor
proiect
granturi