TVA de 9% pregătită pentru furnizarea de electricitate și gaze naturale, energia termică în sistem centralizat și serviciile de salubrizare a localităților

TVA de 9% pregătită pentru furnizarea de electricitate și gaze naturale, energia termică în sistem centralizat și serviciile de salubrizare a localităților
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 mar 2018

Cota redusă de 9% a taxei pe valoarea adăugată (TVA) ar putea fi extinsă, începând cu 1 ianuarie 2019, și la livrarea de electricitate și de gaze naturale, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat și la serviciile de salubrizare a localităților, conform unui proiect de lege.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Măsura propusă este argumentată prin faptul că, în prezent, aplicarea taxei pe valoarea adăugată în cazul serviciilor de utilități publice prezintă ”anomalia” aplicării cotei reduse de 9% pentru furnizarea apei, în schimb serviciul de colectare a apei menajere este taxat cu cota standard de 19%. Astfel, apa la intrare are cotă redusă de TVA, însă la evacuare are 19%.

Datele Eurostat arată că, pentru alimentarea cu energie electrică, gaze naturale sau energie termică, rate la împrumuturi ipotecare sau chirie, în România se depășește cu mult pragul de 40% considerat ca fiind împovărător pentru o gospodărie, mai arată nota de fundamentare a proiectului.

Declarația unică în locul D600: Plată CAS și CASS la venit estimat, pe 31 martie anul următor, asigurare la sănătate de la depunerea Declarației, bonificații CITEȘTE ȘI Declarația unică în locul D600: Plată CAS și CASS la venit estimat, pe 31 martie anul următor, asigurare la sănătate de la depunerea Declarației, bonificații

Astfel, proiectul de lege prevede extinderea măsurii de reducere a cotei TVA de la 19 la 9% la alte servicii de furnizare a utilităților publice, și anume: serviciile de canalizare; producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie termică în sistem centralizat; livrarea de electricitate; livrarea de gaze naturale; serviciul public de salubrizare a localităților.

Propunerea legislativă nu vine în contradictie cu legislația comunitară, deoarece în conformitate cu art. 102 din Directiva a șasea (2006/112/CE) privind TVA, după consultarea Comitetului pentru TVA, fiecare stat membru poate aplica o cotă redusă pentru livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru încălzirea urbană.

Guvernul ar putea introduce prin ordonanță opțiunea firmelor de a alege între impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Guvernul ar putea introduce prin ordonanță opțiunea firmelor de a alege între impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri

De asemenea, prevederile propunerii legislative ar intra în vigoare la 1 ianuarie 2019, astfel că pentru anul în curs nu există implicații asupra bugetului de stat, se arată în proiect.

În trecut, au mai existat astfel de proiecte de extindere a cotei reduse pentru astfel de servicii, dar nu au fost adoptate.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
cota
redus
9%
electricitate
gaze
energie
termica
salubrizare
lege
proiect