UE adoptă reglementări mai stricte pentru combaterea spălării banilor, inclusiv în sectorul cripto

UE adoptă reglementări mai stricte pentru combaterea spălării banilor, inclusiv în sectorul cripto
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2024

Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord provizoriu privind îmbunătățirea modului în care autoritățile naționale colaborează pentru combaterea spălării banilor, inclusiv în sectorul cripto, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reprezentanții statelor membre UE și ai Parlamentului European au încheiat un acord menit să elimine abordările naționale diferite din prezent pentru a lupa contra spălării banilor, scrie Agerpres.

VIDEO&FOTO După 20 de ani, Bucureștiul are troleibuze noi. Vehiculele polonezilor au ajuns, pe ce rută vor circula CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO După 20 de ani, Bucureștiul are troleibuze noi. Vehiculele polonezilor au ajuns, pe ce rută vor circula

"Acest acord va face ca autorii fraudelor, membrii crimei organizate și ai organizațiilor teroriste să nu-și mai poată legitima câștigurile prin sistemul financiar", a afirmat Vincent Van Peteghem, ministrul de Finanțe al Belgiei, țara care deține președinția rotativă a UE.

Acordul acoperă o parte din pachetul de măsuri contra spălării banilor, care va duce la crearea noii autorități UE dedicată acestui sector.

Actualele reglementări UE contra spălării banilor vor fi extinse, astfel încât cei care oferă servicii în domeniul criptoactivelor sunt obligați să verifice clienții care efectuează tranzacții de 1.000 euro (1.090 dolari) sau mai mult, și să raporteze activitățile suspecte. Firmele transfrontaliere din domeniul criptoactivelor trebuie să efectueze verificări suplimentare.

Comercianții de produse de lux, cum ar fi metalele prețioase, bijuteriile și articolele prelucrate din aur, precum și cei care vând mașini de lux, avioane și iahturi vor trebui de asemenea să-și verifice clienții.

În plus, statele membre UE pot include din 2029 cluburile profesioniste de fotbal și agenții.

La nivelul UE, va exista o limită maximă de 10.000 euro pentru plățile în numerar, fiind astfel mai dificilă spălarea banilor de către infractori. Firmele cărora li se aplică noile reguli vor trebui să identifice și să verifice persoanele care efectuează tranzacții ocazionale în numerar, între 3.000 și 10.000 euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
cripto
spalare bani