Comisia Europeană ia în considerare introducerea unei taxe pe tutun ca posibilă nouă sursă de venit pentru următorul buget pe termen lung al UE, potrivit unui document guvernamental german consultat de Euractiv.
O mențiune discretă într-un raport al Biroului German de Relații Internaționale din Bruxelles adresat Parlamentului face referire la o nouă idee de a genera fonduri pentru Uniunea Europeană – una care ar putea stârni reacții puternice din partea industriei tutunului. Raportul se referă la primul pachet al Comisiei pentru următorul Cadrul Financiar Multianual (CFM). „Pot fi explorate noi surse de resurse proprii, precum taxele pe deșeuri electronice sau tutun”, se arată în document.
„Resursele proprii” se referă la principalele surse de venit care finanțează bugetul anual al UE. În prezent, majoritatea provin din contribuțiile statelor membre și din taxele vamale.
Totuși, având în vedere nevoia de cheltuieli suplimentare pentru noi priorități, precum apărarea, Bruxelles-ul caută activ surse suplimentare de venituri.
Taxa pe tutun: soluția bugetară a Bruxelles-ului?
Documentul confirmă informații anterioare ale Euractiv, conform cărora comisarul UE responsabil cu taxarea, Wopke Hoekstra, susține creșterea taxelor pe tutun pentru a sprijini bugetul UE, întrucât executivul european preferă să nu suprasolicite Sistemul de Comercializare a Emisiilor (ETS).
Luna trecută, Euractiv a publicat în premieră proiectul de propunere al Comisiei pentru revizuirea Directivei privind Accizele la Produsele din Tutun (TED), care sugera o creștere de 139% a taxei pe țigări. O consultare interservicii pe marginea propunerii TED este așteptată pe 15 iulie, iar propunerea oficială urmează să fie prezentată în toamnă.
Statele membre UE taxează deja țigările prin accize și TVA. Însă nu este clar dacă Comisia dorește o taxă suplimentară la nivelul UE pe tutun, care, asemenea ETS, ar direcționa veniturile direct în bugetul UE.
Lobby-ul tutunului a avertizat deja că majorarea taxelor pe produsele sale ar alimenta piața neagră și ar reduce veniturile naționale, subminând astfel eforturile de a direcționa fonduri către următorul buget pe termen lung al blocului.
Din punct de vedere politic, revizuirea TED va întâmpina provocări semnificative, deoarece este necesară aprobarea unanimă a tuturor statelor membre pentru a fi adoptată. Grecia, Italia, România și Bulgaria s-au opus ferm revizuirii TED, însă, dacă măsura va fi legată de propunerea pentru viitorul buget al UE, dinamica politică s-ar putea schimba.
„Este o modalitate de a forța statele membre să crească taxele pe tutun fără a revizui TED”, a declarat pentru Euractiv o sursă familiarizată cu politica privind tutunul.
Biroul lui Hoekstra nu a răspuns solicitării Euractiv privind includerea taxei pe tutun în propunerea Comisiei.
Propunerile au artras deja reacții de respingere din partea statelor, nemulțumite că banii ar urma să ajungă în bugetul UE, nu al țărilor.
Suedia a anunțat prima că respinge ideea unei taxe UE pe tutun, pe care o consideră „inacceptabilă”
O creștere a taxelor pe tutun și produsele din tutun la nivelul întregii Uniuni Europene ar fi „complet inacceptabilă”, a declarat ministrul suedez de finanțe, Elisabeth Svantesson, conform căreia Comisia Europeană ia în considerare propunerea ca veniturile din această taxă să meargă către bugetul UE și nu către Suedia, relatează Bloomberg.
Într-o serie de postări pe platforma X, publicate în data de 8 iulie, Svantesson a afirmat: „Este evident că veniturile din taxe ar trebui să revină Suediei și nu birocrației UE.”
Industria opune rezistență
Industria tutunului s-a opus recomandării evaluării de impact de a crește semnificativ nivelul accizelor pentru țigări.
„Impunerea unor taxe mai mari asupra industriei tutunului s-ar putea să nu ducă la rezultatele dorite”, a declarat Nathalie Darge, secretar general al organizației Tobacco Europe, care reprezintă mari producători precum British American Tobacco, Imperial Brands și Japanese Tobacco International.
În luna mai, cincisprezece state membre ale UE au cerut Comisiei Europene să publice „fără întârziere” o revizuire a așa-numitei Directive privind Accizele la Tutun, aflată în vigoare din 2011.
Comisia intenționase inițial să publice această revizuire în 2022, dar ulterior a renunțat la planuri fără a oferi explicații. Legislația fiscală a UE necesită unanimitatea celor 27 de state membre pentru a fi adoptată, ceea ce înseamnă că poziția actuală a Suediei ar putea bloca orice proiect de lege potențial.
Evaluarea de impact divulgată în presă, care nu este datată, recomanda creșterea accizelor la țigări cu până la 94% în întreaga Uniune, cu posibilitatea ajustării parțiale în funcție de puterea de cumpărare a fiecărui stat membru. Potrivit evaluării, o astfel de revizuire ar putea duce la o scădere estimată între 5 și 12 milioane de fumători.
Produse noi
Svantesson a menționat în mod special că propunerea UE „ar implica o creștere foarte semnificativă a taxei pe snusul alb”, un pliculeț cu nicotină popular în Suedia. Evaluarea de impact recomanda majorarea taxelor atât pentru produsele din tutun încălzit, cât și pentru cele care nu conțin tutun, precum snusul, însă nu la același nivel ca pentru tutunul convențional.
Ea a declarat că și-a exprimat îngrijorările în fața comisarului european pentru taxe, Wopke Hoekstra. „Când Comisia Europeană își va prezenta propunerea, voi continua să lupt pentru snusul suedez”, a scris ea. Un purtător de cuvânt al lui Hoekstra a refuzat să comenteze.
Italia, care deține cea mai mare piață de produse din tutun încălzit din Europa, cu vânzări de 4 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari), a cerut Comisiei să mențină un „diferențial fiscal semnificativ” între țigări și produsele din tutun încălzit.