ULTIMA ORĂ Coaliția renunță la taxa pe cifra de afaceri

ULTIMA ORĂ Coaliția renunță la taxa pe cifra de afaceri
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 22 iun 2022

Coaliția a renunțat la discuțiile referitoare la taxa de solidaritate, susținută de PSD și UDMR, dar căreia i s-a opus PNL, au anunțat liderii principalelor partide din coliția de guvernare, Nicolae Ciucă, președinte al PNL și premier, și Marcel Ciolacu, președintele PSD. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pachetul mai amplu de măsuri pentru modificarea Codului Fiscal va fi prezentat până la finalul acestei luni.

Profit.ro a prezentat deja, anterior, pachetul de măsuri pregătite de către autorități pentru modificarea Codului Fiscal.

Astfel, printre măsurile agreate până în prezent sunt limitarea beneficiilor extrasalariale acordate angajatului, precum telefon, mașină, abonamente la sală sau clinici medicale, precum și restricționarea unor activități pe microîntreprindere, cum sunt cele de consultanță, impozitarea dură a câștigurilor din jocuri de noroc, reducerea facilităților acordate în construcții, agricultură și industria alimentară, schimbări la venituri din alte surse decât salariile, majorarea TVA la băuturile cu conținut ridicat de zahăr, precum și schimbarea impozitării imobilelor, creșterea accizelor și limitarea scutirii acordate persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist financiar XTB România: Este posibil ca leul să piardă teren în raport cu dolarul american, dar are un atuu în acest context. Metalele prețioase devin mai scumpe pentru investitori CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist financiar XTB România: Este posibil ca leul să piardă teren în raport cu dolarul american, dar are un atuu în acest context. Metalele prețioase devin mai scumpe pentru investitori

De asemenea, există un acord în interiorul coaliției și pentru un mecanism de impozit redus și deduceri pentru persoanele cu venituri mici și medii, care ar putea porni chiar de la impozit de 0% la salariul minim.

Taxa pe cifra de afaceri/taxa de solidaritate/contribuție pentru educație și sănătate

Taxa pe cifra de afaceri a fost una dintre măsurile controversate discutate în cadrul coaliției de guvernare în contextul modificărilor fiscale. 

Aceasta a pornit ca o taxă de solidaritate propusă la 1%, dar ulterior redusă la 0,5%.

PSD a susținut aplicarea acesteia companiilor cu afaceri de peste 100 de milioane de euro care nu achită impozit pe profit de cel puțin 0,5% din cifra de afaceri.

Taxa de solidaritate nu este o temă nouă, ci a mai fost susținută de PSD și UDMR și la finalul anului trecut, în contextul negocierilor pentru bugetul pe 2022.

De exemplu, în decembrie, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat, la emisiunea Talk News de la Profit TV, despre dorința PSD de a impozita marile companii, că ”trebuie să găsim mecanisme prin care să obținem ceva, noi, ca stat, din marile profituri și marile vânzări făcute de multinaționale”.

Profit.ro a prezentat un exemplu cu date despre impozitele plătite de cele mai mari rețele comerciale, care ar fi printre companiile puternic afectate de această măsură. Datele au relevat că impozitul plătit de primii 15 retaileri reprezintă aproximativ 0,7% din cifra de afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa de solidaritate
guvern
psd
companii
impozit
cifra de afaceri