ULTIMA ORĂ Decizie Guvern: Termenul de depunere a Declarației Unice - extins

ULTIMA ORĂ Decizie Guvern: Termenul de depunere a Declarației Unice - extins
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 12 mar 2019

Termenul limită până la care trebuie depusă Declarația Unică este extins până la 31 iulie, a anunțat astăzi premierul Viorica Dăncilă, în ședința de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Extinderea termenului este reglată astăzi, prin act normativ aprobat de Guvern.

Transylvania Wine Expo CITEȘTE ȘI Transylvania Wine Expo

"Am prelungit acest termen de la 15 martie, cum era inițial, la 31 iulie. Declarația Unică poate fi depusă online prin Spațiul Privat Virtual (SPV) și prin portalul e-guvernare", a declarat premierul în ședința de Guvern de astăzi.

De altfel, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat săptămâna trecută, pentru Profit.ro, că decizia de extindere a termenului până la care trebuie depusă Declarația Unică va fi semnată de Guvern în ședința de săptămâna aceasta și publicată rapid în Monitorul Oficial, astfel încât procedura să fie încheiată până vineri 15 martie. Ministerul Finanțelor a redactat, săptămâna trecută, un proiect de ordonanță de urgență care extinde data maximă pentru depunere până la 31 iulie.

"Cei care trebuie să depună Declarația Unică sau Declarația 230 pot fi liniștiți. Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, vom extinde termenul până la 31 iulie, așa cum prevede proiectul de OUG prezentat de Ministerul Finanțelor. Săptămâna următoare urmează să adoptăm proiectul în ședința de Guvern, după care va fi publicat imediat în Monitorul Oficial", a spus atunci, pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor.

Astfel, pentru anul 2019, termenul de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precum și a formularului 230 „Cerere privind destinația sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din  salarii  și din  pensii”, va fi de până la 31 iulie 2019, inclusiv.

Termenul pentru plata impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice în situațiile reglementate de Codul fiscal, este extins tot până la 31 iulie 2019 inclusiv. Același termen este stabilit și pentru bonificația la depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță și plata integrală a obligațiilor fiscale.

EXCLUSIV Planul de adoptare euro: Noile case de marcat vor fi conectate direct la sistemul informatic al ANAF abia \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul de adoptare euro: Noile case de marcat vor fi conectate direct la sistemul informatic al ANAF abia "începând cu 2020"

Argumentele extinderii, explicate în proiect

"Luând în considerare caracterul de noutate al procedurii de depunere a  declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice doar prin mijloace electronice de transmitere la distanță, respectiv prin intermediul serviciului "Spațiul privat virtual" și prin intermediul serviciului "Depunere declarații" și numărul mare de contribuabili care accesează portalul ANAF, în scopul evitării blocării sistemului electronic și implicit imposibilitatea de depunere a declarațiilor în termenul legal,

Având în vedere riscul neconformării contribuabililor persoane fizice care au obligația să completeze și să depună, până la data de 15 martie 2019 inclusiv formularul 230 și respectiv, declarația unică, având în vedere timpul foarte scurt de la data la care formularele au devenit accesibile și data până la care acestea pot fi depuse la Agenția Națională de Administrare Fiscală,

 În scopul evitării aplicării de sancțiuni pentru neîndeplinirea obligațiilor declarative și de plată și în vederea protejării interesului contribuabililor, raportat la buna lor credință", sunt argumentele prezentate de Ministerul Finanțelor în proiectul aprobat acum de Guvern.

De anul acesta, Declarația Unică poate fi depusă doar online.

Anul trecut, termenul limită pentru depunerea Declarației Unice a fost mijlocul lunii iulie, dar a fost extins cu două săptămâni, până la 31 iulie. Declarația Unică a putut fi depusă anul trecut și direct la ANAF sau prin Poștă, însă din 2019 depunerea online este obligatorie.

Aproape un sfert din firmele participante la un sondaj PwC - vizate de inspecții fiscale, mai mult de jumătate s-au dus la judecători CITEȘTE ȘI Aproape un sfert din firmele participante la un sondaj PwC - vizate de inspecții fiscale, mai mult de jumătate s-au dus la judecători

Declarația Unică a fost introdusă anul trecut și reprezintă o schimbare majoră prin trecerea, începând cu obligațiile fiscale aferente anului 2018, de la sistemul deciziilor de impunere emise de Fisc la un sistem de autoimpunere.

În mod excepțional, în 2018 Declarația Unică trebuia depusă până la 31 iulie, dar din 2019 data limită a fost stabilită în luna martie.

Prin intermediul Declarației unice, trebuie declarate următoarele tipuri de venit realizat:

  • venituri/pierderi din activități independente
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor
  • venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real
  • venituri din transferul titlurilor de valoare
  • venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.
viewscnt
Afla mai multe despre
declaratia unica
ministerul finantelor
anaf
termen