Uniunea Europeană a informat companiile tehnologice că preferă taxarea profiturilor, nu a veniturilor, în reforma taxării afacerilor online

Uniunea Europeană a informat companiile tehnologice că preferă taxarea profiturilor, nu a veniturilor, în reforma taxării afacerilor online
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2018

Comisia Europeană a informat companiile din sectorul tehnologiei că opțiunea sa preferată pentru reforma taxării afacerilor online ar fi o nouă metodă de impozitare a profiturilor, nu a veniturilor, propunere salutată de industria de profil, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Uniunea Europeană lucrează la o reformă fiscală care are rolul să crească impozitele datorate de companii precum Amazon, Google și Facebook. Statele mari din UE susțin că aceste companii plătesc impozite prea mici prin redirecționarea profiturilor obținute în UE către state cu fiscalitate redusă, cum ar fi Luxemburg și Irlanda, scrie News.ro.

Un prim proiect al propunerii, obținut de Reuters, arată că o soluție structurală ar implica taxarea profiturilor obținute din activități digitale în țările unde sunt obținute. În prezent, aceste profituri sunt impozitate în țările unde sunt înregistrate sediile centrale ale companiilor respective.

EXCLUSIV Numărul firmelor din split TVA a urcat puternic, la aproape 17.000, de la sub 700 în februarie. Din acest moment, plata defalcată nu mai poate fi ignorată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul firmelor din split TVA a urcat puternic, la aproape 17.000, de la sub 700 în februarie. Din acest moment, plata defalcată nu mai poate fi ignorată

Cu toate acestea, negocierea modificărilor ar putea dura foarte mult timp și din acest motiv Comisia a prezentat și un proiect de soluție temporară: taxarea veniturilor companiilor, indiferent unde sunt obținute profiturile.

Proiectul propunerii urmează să fie publicat pe 21 martie, iar Comisia a organizat o întâlnire miercuri, la Bruxelles, cu reprezentanții companiilor de tehnologie, între care Amazon, Google și Facebook.

Companiile au anunțat că preferă o soluție bazată pe taxarea perofiturilor, care ar proteja startup-urile, a spus un oficial al Comisiei, după întâlnire.

Propunerea de taxare a veniturilor este respinsă în mare parte de companiile care lucrează cu marje scăzute și care de obicei plătesc taxe foarte scăzute sau chiar deloc pentru că profiturile sunt mici.

Grupul de comerț online Amazon ar putea fi una dintre companiile cele mai afectate de o astfel de măsură.

Unele companii americane ar putea, totuși, să compenseze taxele mai mari plătite în statele UE cu facturile fiscale din SUA. În condițiile în care reforma fiscală din SUA obligă multinaționalele să plătească un impozit global de 10,5% pe profitul din străinătate, multinaționalele ar putea să își transfere domiciliile fiscale în UE, unde costurile sunt mai reduse față de cele din SUA.

Proiectul inițial prevede că taxa temporară ar putea fi de 1-5% din veniturile brute, iar aceasta ar fi aplicată companiilor cu venituri de peste 750 de milioane de euro (922 milioane dolari) la nivel mondial și cu venituri din operațiuni digitale de cel puțin 10 milioane de euro pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
taxare
profit
venituri