CONFIRMARE Romgaz va atrage peste un miliard de euro de pe piețele externe pentru a finanța Neptun Deep

CONFIRMARE Romgaz va atrage peste un miliard de euro de pe piețele externe pentru a finanța Neptun Deep

Christina Verchere și Răzvan Popescu, șefii OMV Petrom și Romgaz, concurenți în afaceri, dar parteneri în proiectul Neptun Deep (Sursa: Profit.ro)

Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2024

Romgaz, companie care anul trecut a anunțat, împreună cu partenerul său OMV Petrom, că a adoptat decizia de investiție în cel mai important proiect offshore din apele teritoriale ale României, Neptun Deep, a lansat procedurile pentru a atrage peste un miliard de euro de pe piețele internaționale, printr-o emisiune de obligațiuni, operațiune anunțată de Profit.ro ca pregătită încă de anul trecut și confirmată atunci și de Răzvan Popescu, directorul general al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Prima tranșă este programată pentru vară.

La începutul acestui an, Profit.ro a mai anunțat și că Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, pregătește emiterea anul acesta a unei emisiuni de obligațiuni în valoare de 2,5 miliarde lei.

ULTIMA ORĂ VIDEO Un nou incendiu la Petromidia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Un nou incendiu la Petromidia

Emisiunea de obligațiuni va fi în euro, și nu în dolari, date fiind costul de finanțare mai redus și posibilitatea unei eventuale refinanțări sindicalizate mai avantajoase, a arătat anterior Profit.ro.

Profit.ro a anunțat în prealabil că Romgaz intenționează să se împrumute pe piețele externe pentru finanțarea proiectului Neptun Deep, dar și să achiziționeze participațiuni sau active ale unor societăți de distributie gaze naturale.

"Achiziția de participațiuni/active ale unor societăți de distribuție gaze naturale” este o noutate. Ultima dată când au existat discuții pe această temă a fost în urmă cu peste 2 ani, dar la acel moment era indicată o singură societate, Mehedinți Gaz.

Electrica semnează o înțelegere cu un gigant din Abu Dhabi, controlat de familia conducătoare a Emiratelor Arabe Unite CITEȘTE ȘI Electrica semnează o înțelegere cu un gigant din Abu Dhabi, controlat de familia conducătoare a Emiratelor Arabe Unite

Interesant este că distribuitorului și furnizorului de profil Mehedinți Gaz, deținut indirect de către compania italiană Italtecna SpA din grupul de firme Dondi Construzioni, operează rețeaua de distribuție a gazelor din Drobeta Turnu Severin, municipiul de baștină al fostului ministru liberal, care era și șeful filialei Mehedinți a partidului, cu care firma a avut în trecut și un litigiu în instanță, finalizat pe cale amiabilă.

Întrebat dacă achiziționarea Mehedinți Gaz mai este de actualitate, Răzvan Popescu a precizat că “trebuie efectuată o evaluare juridică înainte de a lua o decizie”.

Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat că au luat o decizie finală favorabilă de investiție în exploatarea gazelor naturale din cea mai mare concesiune offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, așa cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro. În urma declanșării producției, programată pentru 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare.

Cum a virat Olanda puternic la dreapta și care sunt planurile noii puteri: „Cea mai strictă politică antimigrație din toate timpurile” CITEȘTE ȘI Cum a virat Olanda puternic la dreapta și care sunt planurile noii puteri: „Cea mai strictă politică antimigrație din toate timpurile”

Cele două companii estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de 100 mld. metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri, iar investițiile de dezvoltare ale proiectului necesare declanșării producției în 2027 se vor situa la aproximativ 4 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
imprumuturi
finantare externă
neptun deep
gaze naturale marea neagră
romgaz
distribuitori