Ultimii 10 ani au însemnat mai multe borne atinse și chiar și depășite pentru Sphera Franchise Group, holdingul care operează în România brandurile de restaurante KFC, Pizza Hut, Taco Bell și, de curând, brandul Cioccolatitaliani.
În 2025, Profit.ro împlinește 10 ani de la lansare.
Evoluția nu se oprește însă aici. Grupul are în continuare planuri de expansiune, atât a actualelor rețele de restaurante, cât și a portofoliului de branduri.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Cu noi targeturi propuse, Călin Ionescu, CEO-ul Sphera Franchise Group, se arată optimist și încrezător în capacitatea companiei și a echipei de a se adapta și în potențialul pieței românești de a se reinventa, în pofida tuturor provocările ce se întrevăd în viitorul apropiat.
„Pentru noi, a fost un deceniu definitoriu deoarece am creat holdingul Sphera Franchise Group, care a devenit cel mai mare grup de food service din România.

După această mutare, ne-am diversificat portofoliul, adăugând branduri noi, precum Taco Bell (2017) și Cioccolatitaliani (2024).
O altă etapă importantă în activitatea noastră a fost în 2017, când am făcut un pas istoric prin listarea la Bursa de Valori București, acțiunile noastre fiind incluse în indicii de referință BET și BET-TR, iar recent au intrat în indicii FTSE Russell dedicați Piețelor Emergente”, spune, pentru Profit.ro, Călin Ionescu, CEO Sphera Franchise Group.
Evoluția brandurilor operate de Sphera au depășit chiar și granițele României în acești 10 ani, ajungând în Italia și Republica Moldova.
„Am prins rădăcini puternice în România, ne-am extins în Italia și ne-am intensificat prezența în Republica Moldova. Am avut un proces de creștere constantă, într-un ritm de aproximativ 7-10 unități noi anual și am ajuns astăzi să operăm 173 de restaurante pe trei piețe: 107 KFC în România, 3 în Republica Moldova și 18 în Italia, plus 28 de unități Pizza Hut și 16 Taco Bell în România”, spune accesta, adăugând că în ultimii 10 ani amprenta brandurilor în piață a cunoscut o creștere semnificativă.

„Astăzi, restaurantele noastre servesc lunar peste 4 milioane de consumatori doar în România, procesând volume impresionante de alimente: 625 tone de carne de pui în restaurantele KFC, 75 tone de legume și peste 225 tone de făină, lunar.
Am construit un lanț de aprovizionare robust, cu peste 80% din bugetul de achiziții direcționat către producători români”, completează Călin Ionescu.
Parcursul grupului, adaugă el, se reflectă și în rezultatele financiare excepționale, „înregistrând recorduri după recorduri în ultimii ani, la nivel de vânzări, profit și EBITDA”.
„În primele nouă luni din 2024, am realizat vânzări de peste 1,14 miliarde lei, cu 6,4% peste perioada similară din 2023, iar profitul net normalizat a crescut cu 66,3%, atingând 71,4 milioane lei”, afirmă acesta.

Vânzările KFC au urcat puternic în ultimul deceniu, depășind pentru prima dată borna de 1 miliard de lei în 2023. Față de 2014, cifra de afaceri a US Food Network, firma care deține drepturile de master-franciză pe România a lanțului de restaurante KFC, deținută, la rândul ei, de către Sphera Franchise Group, a crescut cu 320%, de la 253,6 milioane de lei la 1.065 miliarde de lei.
Evoluția afacerilor US Food Network a fost destul de liniară în ultimul deceniu, consemnând creșteri în aproape fiecare an, cu excepția anului 2020, acesta fiind singurul an în care vânzările au cunoscut o scădere de circa 22%, pe fondul pandemiei.
Ulterior însă cifra de afaceri a companiei a intrat iarăși pe un trend ascendent, continuându-și creșterea până în prezent.
Cu excepția anului 2020, afacerile US Food Network au avut creșteri anuale în ultimul deceniu cuprinse între 10 și 40%.
Restaurantele KFC au avut în ultimul deceniu cumulat vânzări totale de aproape 6 miliarde de lei.
US Food Network a înregistrat creștere semnificativă în ultimii 10 ani și în ceea ce privește profitul net, de 266,5%, de la 24,5 milioane de lei în 2014 la 89,7 milioane de lei în 2023, acesta fiind și cel mai bun an din punct de vedere al profitabilității afacerii din ultimul deceniu. Al doilea cel mai mare profit net consemnat de companie în ultimii 10 ani a fost în 2019, de 85,2 milioane de lei.

În cei 10 ani, restaurantele KFC au adus companiei un profit net total de 555,7 milioane de lei.
Și numărul de angajați al restaurantelor KFC aproape că s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând la aproape 4.000 de persoane în 2023, de la circa 2037 în 2014.
„În ultimii 10 ani, a avut loc o transformare importantă pentru sectorul în care activăm, HoReCa. Piața a devenit mult mai competitivă, au apărut noi companii locale care în timp s-au consolidat și francizat, dar și alte branduri internaționale, iar la nivel de opțiuni ale consumatorilor, acestea au adăugat produsele bio și chiar vegane în preferințele lor”, mai spune Călin Ionescu.
Performanța lanțului de restaurante Pizza Hut n-a cunoscut același succes ca și rețeaua KFC în ultimul deceniu.
Vânzările American Restaurant System, compania care operează în sistem de master-franciză brandul Pizza Hut Delivery în România, deținută tot de grupul Sphera Franchise Group, au înregistrat o creștere de 82,5% în 2023 față de 2014, de la 63,13 milioane lei la 115,21 milioane lei.
De altfel, cei mai performanți doi ani din ultimul deceniu au fost 2019 și 2022, când Pizza Hut consemnase vânzări de 131,73 milioane de lei, respectiv 122,92 milioane de lei.

În anii pandemiei, 2020 și 2021, vânzările Pizza Hut au intrat pe o pantă descendentă, urmând să înregistreze o creștere începând cu anul 2022, ca mai apoi în 2023 să înregistreze iar o mică scădere.
La finalul anului 2023 și în prima partea a anului 2024, Sphera Franchise Group a închis 13 restaurante Pizza Hut. Pizza Hut a avut însă o cifră de afaceri totală în ultimul deceniu de 999 miliarde de lei.

Cele mai mici vânzări ale Pizza Hut au fost realizate în 2020 și 2021, anii pandemiei, de 68,4 milioane de lei, respectiv 90 de milioane de lei, iar din 2022 cifra de afaceri a companiei a intrat iar pe o pantă ascendentă, dând ceva semne de revenire, ca mai apoi în 2023 să înregistreze iar o mică scădere, de 7%.
În 2023, Sphera Franchise Group a închis 13 restaurante Pizza Hut.

2014, 2015 și 2016 au fost singurii ani din ultimul deceniu în care rețeaua Pizza Hut a înregistrat profit net.
Din 2017 până în 2023, compania American Restaurant System a înregistrat pierderi constante, cele mai mari fiind realizate în 2023, de 17,2 milioane de lei.
Numărul de angajați al rețelei a ajuns la circa 650 în 2023, de la 711 câți avea în 2014. Cei mai mulți angajați i-a avut însă în 2018, în jur de 1.060.
„Privind retrospectiv la acest deceniu, vedem un proces de transformare, adaptare și creștere continuă. Am traversat provocări semnificative, inclusiv pandemia, dar am ieșit mai puternici, dovedind reziliența modelului nostru de business”, precizează CEO-ul Sphera Franchise Group.
Rețeaua Taco Bell, prezentă pe piață din 2017, a înregistrat o creștere fulminantă a cifrei de afaceri, de 2.840%. Dacă în 2017 vânzările California Fresh Flavors, compania care operează brandul Taco Bell, aflată tot sub umbrela Sphera Franchise Group, se situat la aproape 2,9 milioane de lei, în 2023 acestea au ajuns la 84,5 milioane de lei, fiind în creștere constantă de la an la an.

2023 este și primul an când lanțul de restaurante Taco Bell trece pe profit, înregistrând un profit net de aproape 970.000 de lei, în restul anilor de activitate fiind pe pierdere.
Taco Bell avea în 2023 în medie 270 de angajați, de patru ori mai mulți decât în 2014.
„În acești 10 ani, am crescut nu doar ca business, ci și ca angajator responsabil. Am avut în echipe peste 35 de naționalități diferite de cea română și am creat oportunități de creștere pentru persoane din medii defavorizate.
Cu peste 5.000 de angajați astăzi, am dezvoltat o cultură organizațională bazată pe diversitate și incluziune în care încurajăm dezvoltarea profesională și personală.
Astfel am ajuns la 80% rată de promovare internă pentru rolurile manageriale aferente restaurantelor. De asemenea, am consolidat angajamentul față de comunitate prin multiple inițiative susținute de-a lungul anilor cu peste 13 milioane lei, precum și prin programul Harvest, prin care, din 2017, am donat peste 22 tone de alimente pentru a veni în sprijinul persoanelor din mediile defavorizate”, afirmă Călin Ionescu.
CEO-ul Sphera se arată încrezător atât în ceea ce privește evoluția grupului, cât și a întregului sector. Astfel că, pentru 2025, planurile grupului vor continua în direcția expansiunii brandurilor sale.

„Avem o viziune clară și planuri concrete: ne concentrăm pe expansiunea brandurilor KFC și Taco Bell, cu un ritm de creștere organică a rețelei de 5-6% pentru KFC și aproximativ 10% pentru Taco Bell. Continuăm să investim în unitățile existente, în special în cele de tip Drive-Thru, care s-au dovedit extrem de apreciate de clienții noștri”, precizează acesta.
Un alt aspect important al strategiei grupului pe termen scurt și mediu îl reprezintă diversificarea portofoliului de branduri.

„În ultimul trimestru din 2024, am achiziționat dreptul de francizare a brandului Cioccolatitaliani, ceea ce reprezintă doar un pas dintr-o serie de inițiative de extindere a portofoliului.
Căutăm activ oportunități de achiziții, din piața de Quick Service Restaurants și nu numai și evaluăm constant branduri noi care ar putea completa oferta noastră actuală”, mai spune Călin Ionescu, adăugând că digitalizarea și implementarea soluțiilor din sfera inteligenței artificiale vor continua și vor deveni tot mai prezente în activitatea Sphera pentru a ajunge cât mai aproape de clienți și pentru a se adapta rapid nevoilor și dorințelor acestora.
În ceea ce privește industria HoReCa în general, acesta anticipează „o reconfigurare a pieței în următorul deceniu”.
„Anticipăm noi lanțuri de restaurante care vor intra atrase de potențialul pieței, dar și la consolidări. Acestea necesită forță de muncă mai mare, aspect care, din păcate, va rămâne în continuare o problemă majoră și, cel mai probabil, noi toți jucătorii din industria ospitalității, vom continua să recrutăm din afara țării, tendință crescătoare în ultimii ani”, explică el.

Una dintre cele mai mari amenințări pentru economia globală, completează CEO-ul Sphera, „rămâne tendința protecționistă, care ar putea duce la impunerea sau majorarea taxelor vamale, cu impact direct asupra lanțurilor de aprovizionare și creșterii costurilor în numeroase sectoare industriale”.
„Este posibil să asistăm și la modificări fiscale, așa cum am fost obișnuiți. Dar aceste schimbări vor fi catalizatori pentru inovație și eficientizare”, subliniază acesta.
Călin Ionescu consideră însă că un „factor crucial” pentru evoluția sectorului HoReCa este relația dintre mediul privat și cel public, „în sensul de a colabora îndeaproape când apar modificări legislative, care au un impact direct asupra afacerilor”.
„Este important să avem predictibilitate și timp suficient de adaptare atunci când apar astfel de schimbări legislative. Nu e doar o dorință, ci o necesitate care să susțină creșterea economică sustenabilă”, mai spune CEO-ul Sphera.

Riscurile majore pe care le observă în următorii ani sunt induse de războaiele din zonele apropiate și nu numai, cu efect asupra lanțurilor de aprovizionare, dar și a comportamentului de consum.
„Dar rămânem optimiști și încrezători în capacitatea noastră de adaptare și în potențialul pieței românești de a se reinventa.
Ne vom concentra pe ceea ce putem controla, mai exact pe calitatea serviciilor, eficiența operațională și dezvoltarea sustenabilă a business-ului nostru”, precizează Călin Ionescu.