Performanța unui ONG constă în îndeplinirea misiunii sale, și anume implementarea programelor pe care le concepe și atingerea unui număr cât mai mare de persoane care să beneficieze de donațiile pe care donatorii sunt dispuși să le facă. În acest context, board-ul are responsabilitatea de a se asigura că toate aceste obiective sunt realizate, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la Profit.ro TV, Lidia Fati, președinte al Board-ului United Way România, una dintre cele mai mari organizații non-guvernamentale din România. Fundația românească este afiliată la United Way Worldwide, SUA, organizație cu 1.800 de filiale în peste 40 de țări, înființată în urmă cu 137 de ani.
În România, United Way există de 20 de ani, fiind implicat în trei cauze foarte importante: educație, sănătate și integrarea socială.
“Board-ul este garantul faptului că toate lucrurile promise se vor întâmpla și că toate resursele vor fi cheltuite exact așa cum a fost promis, iar cunoștințele și abilitățile aduse de board sunt conforme cu ceea ce promite”, mai spune Lidia Fați.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Carmen Micu, CEO și membru fondator al ENVISIA-Boards of Elite, afirmă că, în cazul organizațiilor neguvernamentale, sunt două direcții principale la care un board se uită.
„În primul rând, board-ul se concentrează pe ceea ce se numește supravegherea strategiei, deoarece misiunea este esențială, iar strategiile prin care ne îndeplinim această misiune sunt deosebit de importante, la fel ca și modul în care o realizăm. În această direcție este foarte importantă operaționalizarea. De ce? Pentru că, spre deosebire de o organizație for profit, aici vorbim de resurse interne mai puține, vorbim despre oameni care se dedică trup și suflet acestei misiuni și de multe ori avem senzația că nu putem avea proceduri mai ferme sau mai detaliate, așa cum se întâmplă într-o organizație orientată pe profit”, explică aceasta.

Una dintre cele mai frecvente provocări într-un ONG, în ceea ce privește activitatea board-ului, vine din stabilirea unui cadru de guvernanță foarte clar.
„Este esențial să existe o structură organizatorică bine definită, cu roluri, responsabilități și proceduri, cu scopul activității, să fie în conformitate cu legislația. Apoi, vorbim despre transparența și responsabilitatea care sunt absolut esențiale într-un ONG.
Trebuie să se mențină un nivel foarte ridicat de transparență în privința activităților și a finanțării, pentru că astfel se câștigă și se menține încrederea donatorilor”, precizează Lidia Fati, adăugând că există o provocare și în ceea ce privește gestionarea conflictelor de interese, care nu e de neglijat.

Membrii unui board performant au nevoie, în principal, de abilități de leadership, gândire strategică, comunicare eficientă, dar și abilități financiare, astfel încât să poată îndeplini misiunea organizației.
„Cea mai importantă competență este capacitatea de a construi strategii pe termen mediu și lung, care ține foarte mult de o combinație de abilități directe în, marketing, strategie și, evident, domeniul financiar. A doua categorie mare de abilități ține exclusiv de zona financiară.
În afară de aceste prime două categorii de competențe legate de strategie și de financiar, foarte important este să ai o competență care ține mai puțin de hard skills și mai mult de soft skills, și anume să știi să implici organizația la toate nivelurile în îndeplinirea misiunii.
Este fundamental ca rolul board-ului să fie văzut de către organizație, mai ales în zona operațională, ca fiind acel stindard ce motivează și angajează echipa, în momentele în care lucrurile poate nu sunt atât de ușor de dus”, afirmă Carmen Micu.
Într-un ONG, continuă ea, provocările sunt extrem de mari, mai ales din perspectivă financiară. Astfel, capacitatea membrilor de board de a menține atât implicarea echipei , cât și a stakeholderilor, este vitală.
„Depinzi foarte, foarte mult de cei care sunt donatori sau contribuitori într-un fel sau în altul. În momentul în care tu nu ai resurse financiare și umane, oricât de mult ar lucra echipa lângă tine pro bono, nu poți să implementezi proiecte mari și să faci ca lucrurile să meargă înainte. Prin urmare, este vitală această capacitate de a menține acel engagement, motivarea și implicarea echipei. În aceeași măsură, trebuie să reușești să menții și implicarea stakeholderilor, și a contribuitorilor în această misiune”, completează aceasta.
“Mi se pare foarte importantă percepția publicului. ONG-urile sunt foarte vizibile și sunt supuse unor presiuni foarte mari, iar așteptările din partea celorlalți sunt ridicate”, adaugă Lidia Fati.