Acțiunile europene își extind declinul, pe fondul temerilor privind dobânzile și economia Chinei

Acțiunile europene își extind declinul, pe fondul temerilor privind dobânzile și economia Chinei

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 aug 2023

Acțiunile europene au coborât la cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni, extinzând declinul din ultimele zile, pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea ratelor dobânzilor și de încetinirea economiei chineze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE ora 19:10 Acțiunile europene au recuperat parțial din pierderile înregistrate în prima jumătate a zilei, Stoxx 600 încheiind tranzacțiile cu un declin de 0,6% (-2,3% la nivelul întregii săptămâni). Principalii indici bursieri americani consemnau evoluții mixte: Dow Jones se aprecia cu 0,2%, Nasdaq Composite înregistra un declin de 0,2%, iar S&P 500 se tranzacționa aproape de nivelul de 4.370 de puncte la care a închis joi.

Indicele Stoxx Europe 600 se deprecia cu 0,94% în jurul orei 14:20 (ora României), până la 446,94 puncte, tras în jos de acțiunile companiilor miniere și auto. Referința FTSE 100 de la Londra consemna un recul de 0,9%, la fel ca și DAX de la Frankfurt, iar indicele CAC 40 de la Paris se deprecia cu 1%. 

Îngrijorările investitorilor privind menținerea ratelor dobânzilor la un nivel ridicat pentru o perioadă mai lungă, creșterea randamentelor obligațiunilor globale și o criză în sectorul imobiliar din China au erodat câștigurile acțiunilor europene în luna august.

ULTIMA ORĂ Gigantul imobiliar Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume și capul de afiș al crizei imobiliare din țară, a solicitat protecție împotriva falimentului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul imobiliar Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume și capul de afiș al crizei imobiliare din țară, a solicitat protecție împotriva falimentului

Stoxx 600 a pierdut 4,8% din valoare de la începutul lunii, sectoarele cu expunere semnificativă la economia chineză, printre care auto și materiile prime, înregistrând cele mai mari scăderi, notează Bloomberg.

Indicele regional și-a redus la 5,5% câștigul consemnat de la începutul lui 2023.

Evoluția pare să confirme prognozele pesimiste privind câștigurile pentru restul anului. Un sondaj Bloomberg în rândul a 15 economiști indică o valoare medie de 453 de puncte pentru Stoxx 600 la finele lunii decembrie, cu puțin peste nivelul consemnat la închiderea tranzacțiilor joi.

Acțiunile europene își extind declinul, pe fondul temerilor privind dobânzile și economia Chinei

Minuta celei mai recente ședințe de politică monetară a Rezervei Federale a arătat că factorii de decizie consideră că riscul accelerării inflației ar putea justifica o înăsprire suplimentară a politicii monetare.

În contextul în care sezonul raportărilor trimestriale se apropie de sfârșit, investitorii cântăresc dacă riscurile sunt prea mari pentru a relansa raliul acțiunilor din prima jumătate a anului.

"Sezonul de câștiguri a fost unul tern, relevând că acțiunile europene se confruntă cu presiuni asupra profitabilității, pe măsură ce temerile legate de recesiune cresc și activitatea încetinește", a comentat Aneeka Gupta, director de cercetare macroeconomică la Wisdomtree.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
scaderi burse
criza imobiliara china
fed
majorari dobanzi