Acțiunile Pfizer au scăzut cu până la 3,1%, în urma informațiilor că va livra doar jumătate din cantitatea de vaccinuri destinate Covid-19 prevăzută pentru 2020

Acțiunile Pfizer au scăzut cu până la 3,1%, în urma informațiilor că va livra doar jumătate din cantitatea de vaccinuri destinate Covid-19 prevăzută pentru 2020
scris 4 dec 2020

Acțiunile Pfizer au scăzut joi cu până la 3,1%, în urma informațiilor, publicate de Dow Jones că va livra doar jumătate din cantitatea de vaccinuri destinate Covid-19 prevăzută inițial pentru 2020, din cauza problemelor de aprovizionare cu materii prime, transmite Bloomberg.

Pfizer și-a redus pe parcursul anului țintele de producție pentru vaccinul împotriva noului coronavirus, în condițiile în care producătorul american de medicamente a avut dificultăți să își asigure toate materialele necesare pentru fabricarea vaccinurilor pe scară largă, scrie News.ro.

Surpriză - O nouă lovitură pe piața de retail: FashionUP, unul dintre cei mai mari retaileri locali online de modă, cu operațiuni în patru țări, intră în insolvență CITEȘTE ȘI Surpriză - O nouă lovitură pe piața de retail: FashionUP, unul dintre cei mai mari retaileri locali online de modă, cu operațiuni în patru țări, intră în insolvență

În comunicate publicate în septembrie, Pfizer anunța că are ca obiectiv fabricarea a până la 100 de milioane de doze de vaccinuri în acest an. Dar, printr-o serie de comunicate publicate în noiembrie, compania a redus estimarea la până la 50 de milioane de doze.

Pfizer dezvoltă vaccinul pentru Covid-19 în colaborare cu compania germană BioNTech.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a declarat joi, într-un comunicat, că factori multipli au încetinit compania, inclusiv timpul necesar pentru a se aproviziona cu cantități mari de materiile prime necesare la producerea vaccinurilor. Dar compania a anunțat că a finalizat crearea capacităților de producție necesare și că acum fabrică vaccinurile în ritm rapid.

”Dezvoltarea unui vaccin în acest ritm este fără precedent și am realizat progrese fără precedent în timp ce am avansat în necunoscut”, a declarat purtătorul de cuvânt, Amy Rose.

Aceasta a spus mai ales că ”creșterea lanțului de aprovizionare cu materii prime a durat mai mult decât ne-am așteptat”.

Modificările liniilor de producție a vaccinului ân SUA și Europa au fost finalizate, a adăugat Rose.

”Dozele finite sunt produse într-un ritm rapid. Avem încredere în capacitatea noastră de a furniza 1,3 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021”, a arătat aceasta.

Anterior, Wall Street Journal a relatat că problemele legate de lanțul de aprovizionare au determinat producătorul de medicamente din New York să reducă numărul de vaccinuri pe care se așteaptă să le livreze la nivel mondial în acest an.

Acest lucru a condus la scăderea acțiunilor Pfizer cu până la 3,1% și a determinat scăderea generalizată a bursei. S&P 500 a încheiat tranzacționarea de joi în declin cu 0,1%.

Vaccinul care trebuie administrat în două doze, bazat pe o tehnologie numită mesager ARN, a fost autorizat pentru utilizare de către autoritățile de reglementare din Marea Britanie, în această săptămână, și a fost depusă o solicitare pentru o autorizație de utilizare de urgență din partea Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente.

Un studiu clinic efectuat pe 44.000 de participanți a arătat că vaccinul are o eficacitate de 95% în prevenirea Covid-19.

În timp ce Pfizer are încredere că are materialele de care are nevoie, informațiile de joi au reamintit că lumea depinde de producția de masă la o viteză și la un volum fără precedent pentru a pune capăt pandemiei.

Orice problemă apărută în procesul de fabricație ar putea întârzia debutul redresării economice globale.

Compania Moderna, care a prezentat, de asemenea, un vaccin pe bază de mesager ARN la FDA, pentru autorizarea de urgență a acestuia, a declarat, joi, într-un comunicat, că va avea între 100 și 125 de milioane de doze disponibile la nivel global în primul trimestru al anului 2021.

Gus Perna, directorul programuluiOperation Warp Speed al SUA, a declarat că SUA vor distribui 40 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul anului, suficiente pentru 20 de milioane de oameni.

Marea Britanie a precomandat 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer. La 4 noiembrie, cu cinci zile înainte ca Pfizer să-și reducă obiectivul de producție, Kate Bingham, președinta Vaccine Taskforce din Marea Britanie, a declarat că 10 milioane ar putea fi livrate până la sfârșitul anului.

Joi, secretarul britanic pentru Sănătate, Matt Hancock, a declarat că un lot inițial de 800.000 de doze de vaccinuri vor fi administrat începând cu săptămâna viitoare și că ”nu este nerezonabil” să se aștepte la administrarea a 5 milioane de doze până la sfârșitul anului - sugerând că Marea Britanie și-a redus deja așteptările cu privire la cât de multe vaccinuri poate livra Pfizer anul acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
pfizer
covid-19
vaccin