Apetitul la risc care a alimentat revenirea acțiunilor din acest an este pe cale se clatine, în condițiile în care turbulențele din sectorul bancar, șocul legat de petrol și încetinirea creșterii economice sunt pe cale să trimită acțiunile înapoi spre minimele din 2022, potrivit lui Marko Kolanovic, responsabil de strategie JPMorgan.
"Fed nu a arătat nicio intenție de a reduce ratele dobânzilor în acest an, însă activele de risc au o revenire fără precedent, acțiunile europene fiind tranzacționate aproape de maximele istorice, iar cele americane recuperând pierderile recente. Ne așteptăm la o inversare a sentimentului de risc și ca piețele să testeze din nou minimul anului trecut în lunile următoare", a scris Kolanovic într-o notă adresată clienților, citată de Bloomberg.
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
O scădere a VIX sub 20 de puncte, un nivel asociat cu perioade de stres redus, sugerează că investitorii cred că criza bancară este stăpânită pe termen scurt. Cu toate acestea, Kolanovic caracterizează actualul context de pe piață ca fiind "calmul dinaintea furtunii".
Deși a fost unul dintre cei mai mari optimiști de pe Wall Street în cea mai mare parte a scăderii pieței de anul trecut, Kolanovic și-a schimbat de atunci punctul de vedere, reducându-și alocarea pe acțiuni la jumătatea lunii decembrie, în ianuarie și martie, din cauza perspectivelor economice slabe din acest an.
Acțiunile au rămas puternice în acest an, în ciuda creșterii ratelor dobânzilor și a unei serii de colapsuri bancare în SUA și în Europa (Credit Suisse). Indicele de referință S&P 500 a crescut cu 7% în primul trimestru, după ce a scăzut cu aproape 20% în 2022, în timp ce câștigurile înregistrate de acțiunile tehnologice au împins Nasdaq 100 cu 20% mai sus de la începutul lunii ianuarie și într-o piață de tip bull.
Și indicele paneuropean Stoxx a câștigat peste 7% de la începutul acestui an.