Băncile din Europa plătesc mai mult pentru a se împrumuta overnight decât pe trei luni

Băncile din Europa plătesc mai mult pentru a se împrumuta overnight decât pe trei luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2021

Lichiditățile record existente distorsionează piețele financiare din Europa, astfel că băncile din zona euro plătesc mai mult pentru a se împrumuta overnight decât pe trei luni, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce Banca Centrală Europeană (BCE) a inundat piețele cu lichidități, băncile au probleme în a găsi un loc în care să plaseze toți acești bani. Această situație creează un deficit de obligațiuni germane cu maturități scurte, ceea ce reprezintă o problemă acută pe măsură ce bilanțurile băncilor sunt ajustate pentru rapoartele de final de an, scrie Agerpres.

Criza prețurilor din energie: Bulb, în Top 10 furnizori de energie din Marea Britanie, intră sub administrare specială. Prima naționalizare forțată a unei companii britanice de la criza financiară din 2008 CITEȘTE ȘI Criza prețurilor din energie: Bulb, în Top 10 furnizori de energie din Marea Britanie, intră sub administrare specială. Prima naționalizare forțată a unei companii britanice de la criza financiară din 2008

În plus, acesta este un nou semnal al modului în care stimulentele fără precedent au dat peste cap piețele financiare. În perioade normale, finanțarea pe termen lung ar trebui să fie mai scumpă decât cea overnight.

Miercuri, pentru prima dată, dobânda de termen scurt a Băncii Centrale Europene, ce reflectă costurile de finanțare de pe o zi pe alta, a urcat peste dobânda Euribor la trei luni, un indicator care este bazat pe dobânda medie la care marile bănci, teoretic, se împrumută între ele.

ESTR, așa cum este cunoscută rata dobânzii overnight a BCE, a urcat cu 0,4 puncte de bază până la minus 0,570%, în timp ce dobânda Euribor la trei luni a coborât la un minim istoric de minus 0,583%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
europa