Contracția economiei germane are loc pe fondul scăderii consumului privat

Contracția economiei germane are loc pe fondul scăderii consumului privat
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2023

Scăderea cheltuielilor gospodăriilor a provocat o contracție a economiei germane în trimestrul al treilea, când motorul economiei europene a intrat în ceea ce Bundesbank admite că ar putea fi o recesiune, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat cu 0,1% în perioada iulie-septembrie 2023 comparativ cu trimestrul precedent, a informat vineri Oficiul Federal de Statistică, astfel confirmând o estimare preliminară publicată la finele lunii octombrie. Cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care sunt responsabile pentru două treimi din PIB-ul Germaniei, au scăzut cu 0,3% de la un trimestru la altul, în timp ce consumul guvernamental a crescut pentru prima dată în mai mult de un an, cu 0,2%, scrie Agerpres.

TABEL Ieftiniri de 11 bani în weekend. Benzina coboară sub 6,5 lei, iar motorina sub 7,15 lei CITEȘTE ȘI TABEL Ieftiniri de 11 bani în weekend. Benzina coboară sub 6,5 lei, iar motorina sub 7,15 lei

Contracția PIB-ului Germaniei în trimestrul al treilea vine după ce în trimestrul II economia germană a crescut cu doar 0,1%, după ce a stagnat în primele trei luni ale anului.

"După evoluțiile modeste înregistrate în prima jumătate a anului 2023, economia germană a început a doua jumătate a anului cu o ușoară scădere a performanțelor", a subliniat președintele Oficiului Federal de Statistică, Ruth Brand.

Aceste date scot în evidență greutățile cu care Germania se confruntă în a-și reveni din criza energetică din iarna anului trecut, la care se adaugă impactul majorării dobânzilor. Fondul Monetar Internațional prognozează că Germania este singura dintre marile economii ale lumii care se va contracta în acest an.

Prețurile mari la energie și creșterea modestă a economiei mondiale continuă să creeze probleme pentru sectorul industrial din Germania. Mai multe companii germane din sectorul industrial au început să taie costurile. La aceasta se adaugă dobânzile mari care afectează și ele cererea, iar impactul deplin al dobânzilor asupra economiei va deveni evident în perioada următoare. Potrivit oficialilor de la Banca Centrală Europeană, o relaxare a condițiilor monetare nu va avea loc prea curând, în pofida unei încetiniri semnificative a inflației până la 2,9% în octombrie.

Negocieri la Dacia, pentru Contractul Colectiv de Muncă. Sindicatele vor cea mai mare creștere de salarii din istorie CITEȘTE ȘI Negocieri la Dacia, pentru Contractul Colectiv de Muncă. Sindicatele vor cea mai mare creștere de salarii din istorie

O nouă lovitură pentru economia germană a venit săptămâna trecută din partea Curții Constituționale, care a blocat intenția Guvernului de a transfera fonduri neutilizate în lupta cu pandemia spre programe de investiții în energii verzi, ceea ce a creat o gaură de 60 de miliarde de euro în finanțele Guvernului.

În aceste condiții, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a estimat luni că este foarte probabil ca economia germană să se contracte din nou în trimestrul IV, urmând ca semne de îmbunătățire să pară la începutul anului următor.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
economie