Cotația grâului a revenit la nivelul de dinaintea războiului pe fondul majorării livrărilor din Crimeea

Cotația grâului a revenit la nivelul de dinaintea războiului pe fondul majorării livrărilor din Crimeea
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2022

Cotațiile futures la grâu au continuat să scadă vineri la bursa de la Chicago, revenind la nivelul la care erau înainte de invazia rusească din Ucraina, în condițiile în care creșterea explozivă a livrărilor de produse agricole din peninsula Crimeea arată cum cerealele continuă să ajungă pe piața mondială în pofida războiului, informează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Livrările de produse agricole din peninsula Crimeea sunt cu 50 de ori mai mari decât ar fi fost un nivel normal pentru această perioadă a a anului, ceea ce semnalează că grâul furat din Ucraina este transportat de Rusia spre țările importatoare de grâu. Aceste informații vin într-un moment în care negociatorii încearcă să găsească o soluție care să permită Ucrainei să reia livrările de cereale prin porturile de la Marea Neagră, scrie Agerpres.

Tony Blair: Războiul din Ucraina arată că dominația Occidentului se încheie, pe măsură ce China atinge statutul de superputere în parteneriat cu Rusia CITEȘTE ȘI Tony Blair: Războiul din Ucraina arată că dominația Occidentului se încheie, pe măsură ce China atinge statutul de superputere în parteneriat cu Rusia

Vineri, cotațiile futures la grâu au scăzut cu până la 3,7%, ștergând pentru scurt timp toate creșterile din 2022, pentru a încheia ședința de tranzacționare în scădere cu 1,8% până la 7,81 dolari per bushel. Este departe de recordul de aproape 13 dolari per bushel înregistrat în săptămânile care au urmat invadării Ucrainei și de asemenea cea mai mare scădere înregistrată în ultimul deceniu de cotația grâului într-o singură săptămână.

Scăderea prețului grâului generează noi speranțe pentru revenirea din cea mai gravă inflație alimentară din ultimele patru decenii, în condițiile în care și estimările privind recolta de cereale a Rusiei au fost revizuite în sus iar fermierii americani au început și ei recoltatul grâului.

"Am scos prima de război de pe piață și acum urmează să vedem unde se îndreaptă cotația grâului. Piața este în căutare de cerere", a declarat Adam Knosalla, broker de cereale la firma Frontier Futures din Minneapolis.

Pe alte piețe, cotațiile futures la porumb și soia boabe au înregistrat creșteri modeste, pe măsură ce traderii evaluează modul în care seceta ar putea afecta culturile.

Valul de caniculă din Franța urmează să se intensifice începând de duminică iar săptămâna următoare, în unele zone, temperaturile ar putea depăși 40 de grade Celsius, potrivit Meteo France. În SUA, aproximativ o treime din zonele în care se cultivă porumb sunt afectate de secetă, și o nouă creștere a temperaturilor este așteptată în partea de vest a mijlocului SUA, a prognozat Departamentul american al Agriculturii. Aceasta reprezintă un risc deosebit pentru culturile de porumb, care intră într-o perioadă critică a dezvoltării. Livrările globale de porumb au fost deja afectate de războiul din Ucraina, care a limitat exporturile unuia din cei mai importanți furnizori mondiali de porumb.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
grau