UE amână acordarea unui sprijin financiar pentru Ucraina, în contextul în care riscă să se confrunte cu o recesiune

UE amână acordarea unui sprijin financiar pentru Ucraina, în contextul în care riscă să se confrunte cu o recesiune
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 iul 2022
Uniunea Europeană amână îndeplinirea promisiunilor de a oferi un pachet de ajutor substanțial Ucrainei, în contextul în care se confruntă cu perspectiva unor probleme economice grave la nivel intern, scrie Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
 
În urmă cu aproape două luni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus trimiterea a 9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi de urgență către Ucraina. Până în prezent, statele UE au reușit să convină doar asupra unei tranșe inițiale care acoperă a noua parte din acest obiectiv.
 
DECIZIE DOCUMENT Taxă nouă pentru publicitatea la jocuri de noroc și majorări ale taxelor existente aplicate operatorilor de jocuri de noroc. Guvernul vrea suplimentar peste 500 de milioane lei în 2022 și 2023 CITEȘTE ȘI DECIZIE DOCUMENT Taxă nouă pentru publicitatea la jocuri de noroc și majorări ale taxelor existente aplicate operatorilor de jocuri de noroc. Guvernul vrea suplimentar peste 500 de milioane lei în 2022 și 2023

UE se confruntă cu provocări, în condițiile în care perspectiva unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaz rusesc și înăsprirea politicii monetare riscă să împingă blocul comunitar din nou în recesiune.

La rândul său, Ucraina se confruntă cu un deficit bugetar de 5 miliarde de dolari pe lună pentru a acoperi cheltuielile urgente, în timp ce încearcă să respingă atacurile Rusiei. Banca centrală a Ucrainei rămâne cea mai mare sursă de finanțare a Guvernului și trage din ce în ce mai multe semnale de alarmă cu privire la limitele capacității sale de a furniza numerar prin intermediul datoriei suverane.
 
Comisia Europeană s-a angajat în luna mai să finanțeze și cea mai mare parte din reconstrucția Ucrainei, care ar putea costa până la 750 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor guvernului ucrainean. Subiectul ar putea genera o dezbatere și mai dificilă pentru UE, deoarece nu există un acord asupra modului de obținere a fondurilor. Oferta Comisiei a speriat unele state membre, îngrijorate de efortul masiv necesar pentru reconstrucția țării și de potențialele probleme de corupție, au declarat persoane familiare cu discuția. 
 
Impactul consecințelor economice ale războiului apasă asupra guvernelor UE, care încep să se îngrijoreze cu privire la riscul diminuării sprijinului popular pentru Kiev în următoarele luni, în special dacă energia devine mai rară și mai scumpă.
viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
ajutor ue
recesiune ued
sprijin ucraina
finantare ucraina