Economistul șef al BCE avertizează că economia nu se va redresa deplin în viitorul apropiat

Economistul șef al BCE avertizează că economia nu se va redresa deplin în viitorul apropiat
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2020

Philip Lane, economistul șef al Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat asupra acordării unei importanțe disproporționate recentelor date economice și a posibilității ca în următoarea perioadă consumatorii și companiile să fie afectați de creșterea numărului de cazuri de coronavirus pe plan global, transmite Bloomberg.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

"Nu ar fi înțelept" să tragem rapid concluzii după ce economia zonei euro a avut în trimestrul doi din 2020 o performanță mai bună decât se estima, concluziile ar trebui evaluate împreună cu datele privind evoluția din trimestrul trei", a apreciat Lane într-o postare pe blogul BCE, scrie Agerpres.

Creșterea numărului de cazuri de coronavirus în unele regiuni europene precum și pe plan global afectează încrederea consumatorilor și investițiile companiilor, a atras atenția oficialul BCE.

FOTO Starbucks se extinde cu o nouă cafenea în centrul Capitalei CITEȘTE ȘI FOTO Starbucks se extinde cu o nouă cafenea în centrul Capitalei

"Acești factori ne ajută să explicăm de ce va dura o perioadă îndelungată de timp până când economia se va redresa deplin în urma șocului provocat de pandemia de coronavirus (COVID-19), și de ce sunt necesare măsuri fiscale și monetare semnificative", a declarat economistul șef al BCE.

Datele preliminare publicate vineri de Eurostat arată că economia zonei euro a înregistrat un declin de 12,1% în trimestrul doi din 2020, cea mai semnificativă scădere de când se publică aceste date, respectiv 1995. BCE previziona un recul de 13%.

Alte date arată o redresare a economiei mai rapidă în mai și iunie, după atenuarea restricțiilor introduse pentru a stopa răspândirea pandemiei, astfel încât declinul din trimestrul trei ar putea fi mai redus decât se estima, a apreciat Lane.

Acesta a adăugat: "Nivelul șocului economic rămâne extraordinar de ridicat și perspectivele extrem de nesigure".

Și președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a dat asigurări că instituția va menține "mecanismul de siguranță" al achizițiilor sale masive de obligațiuni cel puțin până în iunie 2021, pentru a sprijini redresarea economiei.

"Trebuie realmente să menținem mecanismul de siguranță și condiții foarte atractive, cel puțin până în iunie 2021", a afirmat vineri șeful BCE, într-un interviu acordat publicației franceze Le Courrier Cauchois.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
philip lane