Energia fotovoltaică a depășit cărbunele în Europa, fără ca sistemul energetic să fie însă pregătit

Energia fotovoltaică a depășit cărbunele în Europa, fără ca sistemul energetic să fie însă pregătit
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2023

Tranziția Uniunii Europene la energia verde a atins un punct de cotitură în luna mai, când, pentru prima dată în istorie, panourile fotovoltaice au generat mai multă electricitate decât toate centralele pe cărbune din blocul comunitar, și asta încă înainte de venirea verii când producția de energie fotovoltaică va crește și mai mult, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chiar dacă această expansiune furibundă a capacităților de producție a energiei fotovoltaice este un semn de bun augur pentru eforturile vizând înlocuirea combustibil fosili, momentul istoric scoate în evidență și deficiențele din sistemul energetic. Prețurile la electricitate au trecut în teritoriul negativ în unele zile însorite din luna mai deoarece operatorii de rețea au avut probleme în a gestiona producția crescută de energie fotovoltaică.

VIDEO&FOTO Demnitari români prezintă, la reuniuni UE, ”primul consilier guvernamental bazat pe IA”, numit ION și ”angajat” de Ciucă. ”Consilierul” primește doar mesaje în prezent CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Demnitari români prezintă, la reuniuni UE, ”primul consilier guvernamental bazat pe IA”, numit ION și ”angajat” de Ciucă. ”Consilierul” primește doar mesaje în prezent

"Vara aceasta va fi ca o vedere trimisă din viitor. Principalul mesaj va fi: nu suntem gata încă", susține Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la BloombergNEF, relatează Agerpres.

Boom-ul energiei fotovoltaice, precum și riscurile de ajustare nu sunt nicăieri mai evidente decât în Țările de Jos. Aici sunt instalate peste 100 de Megawați de panouri fotovoltaice la fiecare 100.000 de rezidenți, adică dublu față de însorita Spanie și de trei ori mai mult decât în China, care este de departe lider mondial când vine vorba de capacitatea fotovoltaică totală instalată.

Țările de Jos susțin că au cea mai densă rețea de panouri fotovoltaice din lume grație programelor guvernamentale de susținere. Aceste programe recompensează gospodăriile care și-au instalat panouri fotovoltaice, fiecare kilowat de electricitate produs ducând la reducerea facturilor la curent.

Statele UE resping ideea marilor operatori de a obliga Google sau Facebook să contribuie la infrastructura 5G CITEȘTE ȘI Statele UE resping ideea marilor operatori de a obliga Google sau Facebook să contribuie la infrastructura 5G

În întreaga Europă, oamenii urmează exemplul din Țările de Jos. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, instalarea de panouri fotovoltaice în UE a crescut în ritm accelerat. În luna mai producția de energie fotovoltaică a crescut cu 10% comparativ cu situația din anul anterior, până la un nivel record de 27 Terawați-oră.

Spre deosebire de energia eoliană, hidro sau geotermală, energia fotovoltaică are avantajul crucial că este rapid de instalat.Tot ceea ce este nevoie este un stimulent pentru proprietarii de case și dezvoltatorii imobiliari să își transforme acoperișurile în mini parcuri eoliene.

Însă rețelele energetice naționale au fost puse la punct având în centru mari capacități de generare care să funcționeze în tandem cu operatorii de rețea pentru a menține sistemul în echilibru. Un sistem mai distribuit este mai greu de gestionat și va fi pus serios la încercare în vara acestui an.

Există deja semnale ale unui decalaj între oferta și cererea de electricitate. Săptămâna trecută, prețurile la electricitate au ajuns în teritoriul negativ în momentele în care producția de energie fotovoltaică a atins un nivel record în Germania, cel mai mare producător european de electricitate. Existența unor prețuri negative la electricitate nu este o noutate și această situație este frecventă în momentele în care se produce o cantitate mare de energie eoliană, fie în timpul nopții, fie în week-end când cererea de electricitate este mai redusă.

VIDEO Agenția Spațială Europeană a transmis primele imagini live de pe Marte CITEȘTE ȘI VIDEO Agenția Spațială Europeană a transmis primele imagini live de pe Marte

Fluctuațiile de prețuri din ce în ce mai mari și tarifele persistent de mici sau chiar negative în perioadele în care producția din surse regenerabile atinge un nivel de vârf ar putea pune în pericol noile investiții, avertizează Axel Thiemann, director general la Sonnedix, unul din cei mai mari dezvoltatori de parcuri fotovoltaice din Europa. De la finele lui 2021, Sonnedix și-a dublat portofoliul de proiecte europene însă Thiemann avertizează că dezvoltarea de noi proiecte fotovoltaice va deveni mai dificilă dacă nu se va schimba modul în care energia produsă este gestionată.

O mai bună acomodare cu afluxul de energie regenerabilă va necesita un nou gen de flexibilitate în sistemul energetic, care nu exista atunci când toată electricitatea provenea de la câțiva mari producători de energie pe bază de combustibili fosili sau de la câteva centrale nucleare care puteau fi pornite și oprite în funcție de evoluția cererii.

Sunt mai multe modalități de adaptare. Bateriile conectate la rețea ar putea utiliza energie în momentele însorite sau cu vânt ale zilei, pentru a o revinde când sursele regenerabile nu mai produc la fel de multă electricitate. De asemenea, consumatorii ar putea fi stimulați să utilizeze energie în perioadele când producția din surse regenerabile atinge nivelul de vârf. Acest lucru ar putea fi deosebit de important pe măsură ce din ce în ce mai multe vehicule electrice ajung pe șosele și gospodăriile fac trecerea de la boilerele tradiționale la pompele de căldură. 

viewscnt
Afla mai multe despre
eneregie
fotovoltaic
cărbune
sistem
pregătire
europa