Europa pregătește centrale electrice plutitoare pentru a-și crește producția în timpul iernii

Europa pregătește centrale electrice plutitoare pentru a-și crește producția în timpul iernii
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 oct 2022

Mai multe guverne europene poartă discuții pentru a închiria centrale electrice plutitoare, într-un moment în care continentul vrea să își asigure aprovizionarea cu energie la iarnă, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Centrale electrice plutitoare sunt nave uriașe care ard gaze naturale lichefiate, păcură cu un conținut redus de sulf sau motorină bio pentru a produce electricitate. Nave de acest tip ar putea fi ancorate în largul porturilor din Europa încă din luna decembrie, susține firma turcă Karpowership, care deține o flotă de astfel de nave.

Două noi tipuri de contracte de muncă, avizate pentru a fi introduse în Codul Muncii. PSD renunță la ”contractul de zero ore” CITEȘTE ȘI Două noi tipuri de contracte de muncă, avizate pentru a fi introduse în Codul Muncii. PSD renunță la ”contractul de zero ore”

"Suntem în discuții cu patru dintre marile economii din Uniunea Europeană", a spus directorul de operațiuni comerciale de la Karpowership, Zeynep Harezi, într-un interviu pentru Bloomberg. "Dacă vom putea depăși birocrația și documentația, atunci vom produce electricitate la un cost foarte mic, cu respectarea normelor de mediu ale UE", a adăugat Zeynep Harezi.

Astfel de centrale electrice plutitoare au fost utilizate ca o sursă pentru producția de electricitate în Africa și alte economii emergente. Faptul că Europa migrează spre nave care ard combustibili fosili este un nou semnal al nevoii urgente de a găsi surse suplimentare pentru producția de electricitate pentru la iarnă, în condițiile în care continentul se confruntă cu numeroase îngrijorări după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie Agerpres.

Guvernele europene implicate în discuțiile cu Karpowership nu au decis încă dacă vor utiliza păcură sau gaze lichefiate, a spus Zeynep Harezi. Eventuala utilizare a păcurii cu un conținut redus de sulf ar fi cel mai recent exemplu al faptului că prețurile ridicate la gaze îi determină pe consumatorii de energie să ardă combustibili pe bază de petrol.

Cu toate acestea, utilizarea centralelor electrice plutitoare este un subiect controversat. În Germania, țară care caută surse alternative de electricitate pe măsură ce închide unele centrale nucleare, ministerele Economiei și Mediului discută cu compania belgiană Exmar și Guvernul landului Saxonia Inferioară cu privire la posibilitatea de a găzdui trei centrale electrice plutitoare care funcționează pe bază de păcură. Însă ONG-ul de mediu BUND a criticat utilizarea unor astfel de nave care ard combustibili fosili, susținând că argumentele pentru nu sunt clare.

Karpowership are opt centrale electrice plutitoare disponibile care pot genera până la doi gigawați de electricitate pe oră, suficient pentru a alimenta cinci milioane de locuințe. Cea mai mare navă de acest tip are o capacitate de 500 de megawați pe oră.

Navele conectează centrala electrică de la bord cu o stație electrică de la mal și au nevoie de aproximativ un kilometru de cabluri pentru a deveni operaționale. Firma turcă susține că vasele sale pot furniza energie electrică la un preț cuprins între 20 și 25 de eurocenți pe kilowatt oră, adică jumătate din prețul curent de pe piața din Germania în cazul contractelor cu livrare pentru anul viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
entrale electrice plutitoare
europa