Credit Suisse, acuzată în instanță că a luat parte la o conspirație axată pe manipularea pieței valutare. "Cu rețeaua, dealerii câștigă și clienții pierd".

Credit Suisse, acuzată în instanță că a luat parte la o conspirație axată pe manipularea pieței valutare. "Cu rețeaua, dealerii câștigă și clienții pierd".

Foto dreamstime.com

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 12 oct 2022
Credit Suisse a făcut parte dintr-o "rețea de conspiratori" axată pe manipularea pieței valutare, a declarat un avocat în pledoariile de deschidere ale unui proces antitrust împotriva băncii, scrie Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Christopher Burke, care reprezintă un grup de fonduri de pensii reclamante și alți investitori, a declarat juraților că Credit Suisse și alte 15 bănci ar fi comunicat prin camere de chat online în care ar fi stabilit spread-urile pentru perechile valutare de la sfârșitul anului 2007 până în 2013.

Sony este convins de succesul PlayStation VR2 CITEȘTE ȘI Sony este convins de succesul PlayStation VR2

"Camerele de chat au oferit dealerilor un avantaj", a declarat Burke la tribunalul federal din Manhattan, adăugând: "Cu rețeaua, dealerii câștigă și clienții pierd".

Credit Suisse este singura dintre bănci care a ajuns în fața instanței în acest caz. Procesul a început marți. Celelalte bănci, printre care Citigroup, UBS Group, Barclays, JPMorgan., HSBC și Deutsche Bank, au fost de acord să plătească 2,3 miliarde de dolari pentru a soluționa plângerile împotriva lor, în 2017.
Proprietarii de sere din Țările de Jos se tem că vor da faliment din cauza agravării crizei energetice CITEȘTE ȘI Proprietarii de sere din Țările de Jos se tem că vor da faliment din cauza agravării crizei energetice

Burke a citat mai multe exemple în care traderi de la diferite bănci discutau despre spread-urile pentru perechi valutare și a spus că jurații ar trebui să se întrebe de ce băncile nu concurau între ele. "Știau că este greșit. Dar au făcut-o oricum", a spus avocatul, menționând și că cinci bănci, printre care nu se numără totuși Credit Suisse, au pledat vinovate la acuzațiile penale pentru acest comportament. 

Edward Moss, un avocat al Credit Suisse, a explicat că băncile încercau să stabilească "lucruri mici și izolate" pe chat, iar o conspirație mai mare nu a existat niciodată.
 
"Au fost acele lucruri mai mici și izolate rele?" a întrebat Moss în mod retoric în deschiderea procesului. "Da, au fost. Au existat oameni în această industrie care au făcut unele lucruri pe care nu ar fi trebuit să le facă. Reclamanții vor să le adune laolaltă și să spună că este vorba de ceva major. Lucrurile nu funcționează așa".
 
Procesul vine într-o perioadă deja dificilă pentru Credit Suisse, ale cărei acțiuni au căzut recent la minimul istoric.
viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
piata valutara
manipulare piata
proces credit suisse