Franța se gândește la o naționalizare a gigantului EDF

Franța se gândește la o naționalizare a gigantului EDF
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mar 2022

Criza de pe piața energetică, agravată de invadarea Ucrainei de către Rusia, a dat un nou impuls planurilor autorităților franceze de a restructura cel mai mare furnizor de electricitate din această țară, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, Guvernul de la Paris analizează dacă să relanseze un ambițios plan de naționalizare a grupului Electricite de France SA și să îi reorganizeze afacerile prin concentrarea pe producția de energie nucleară. Oficialii francezi au purtat unele discuții preliminare cu posibilii consilieri în legătură cu ideea de a prelua participațiile acționarilor minoritari de la EDF și a delista compania de la bursă, au adăugat sursele.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

Guvernul de la Paris, care este deja cel mai mare acționar la EDF cu o participație de 84%, ar dori să păstreze controlul asupra afacerilor locale ale companiei dar ar putea revizui operațiunile sale internaționale. Dacă oficialii francezi vor decide să avanseze cu planurile lor, orice pas va fi făcut numai după alegerile prezidențiale, scrie Agerpres.

Este posibil ca EDF să vândă participațiile la unele dintre proiectele din străinătate, inclusiv activele din domeniul energiilor regenerabile, pentru a strânge fonduri care să fie investite în activitățile nucleare și hidroelectrice din Franța, au apreciat sursele care au dorit să își păstreze anonimatul. Cu toate acestea, sursele au adăugat că discuțiile sunt într-un stadiu incipient și nu există nicio certitudine că Guvernul de la Paris va decide să naționalizeze EDF.

La bursa de la Paris acțiunile EDF au înregistrat o scădere de 20% în acest an, astfel că valoarea de piață a companiei este de aproximativ 27 de miliarde de euro. Luna trecută, EDF a anunțat că intenționează să strângă 2,5 miliarde de euro printr-o emisiune de obligațiuni și de asemenea să vândă active în valoare de trei miliarde de euro până în 2024, pentru a-și consolida situația financiară.

EDF trece în prezent printr-o perioadă dificilă după ce a fost afectat de decizia Guvernului francez care a obligat EDF să vândă mai multă energie electrică la prețuri reduse, în ideea de a proteja consumatorii și companiile de creșterea prețurilor la energie.

EDF a fost înființat în 1946 când Franța a creat un monopol de stat în domeniul electricității care regrupa peste 1.000 de companii implicate în producția, transportul și distribuția de energie electrică. Primul reactor nuclear din Franța a început să funcționeze în 1963 iar un deceniu mai târziu EDF a început să își extindă rapid capacitățile de producție a energiei nucleare.

Franța a început să liberalizeze piața de electricitate în 2004 și un an mai târziu a listat EDF la bursă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
edf