Franța va prelungi „trimestrul anti-inflație”

Franța va prelungi „trimestrul anti-inflație”
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2023

Retailerii francezi sunt de acord să prelungească ofertele cu cel mai mic preț posibil la produsele alimentare de bază, a anunțat, miercuri, ministrul Finanțelor, Bruno Le Maire, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit oficialului, prețurile ridicate continuă să afecteze bugetele gospodăriilor din Franța.

Prețul gazelor naturale în Europa scade în urma reducerii cererii CITEȘTE ȘI Prețul gazelor naturale în Europa scade în urma reducerii cererii

Conform unei campanii pe trei luni, anunțate la începutul lunii martie, lanțurile de supermarketuri s-au angajat să ofere produse la prețuri reduse cu prilejul unui ,,trimestru anti-inflație", până în data de 15 iunie, scrie Agerpres.

„Vom prelungi trimestrul anti-inflație și dincolo de 15 iunie", a declarat Bruno Le Maire într-un interviu pentru postul de radio France Info, informează Agerpres.

Ministrul Finanțelor a dat asigurări că „distribuitorii și-au dat acordul" pentru această prelungire și a adăugat că îi va convoca, săptămâna următoare, pe marii producători de alimente și retaileri pentru a accelera renegocierea contractelor comerciale, astfel încât scăderile înregistrate în rândul costurilor pentru producători să se reflecte și pe rafturile supermarketurilor.

O familie franceză a pus la punct un imperiu de 15 miliarde de dolari în domeniul lactatelor CITEȘTE ȘI O familie franceză a pus la punct un imperiu de 15 miliarde de dolari în domeniul lactatelor

„Producătorii de alimente trebuie să ajute cu reducerea prețurilor. Prețurile angro scad, la grâu de exemplu, dar și prețurile cu transportul. Producătorii de alimente trebuie să transfere aceste scăderi asupra prețurilor de retail", a spus Bruno Le Maire.

Acesta a avertizat că Guvernul de la Paris va lua măsuri împotriva marilor producători de alimente care optează pentru îmbunătățirea marjelor de profit pe seama consumatorilor și anterior le-a dat acestora termen limită până la finele lunii mai să repornească negocierile cu retailerii.

Ritmul inflației în a doua cea mai mare economie din zona euro rămâne la un nivel ridicat, și chiar a accelerat surprinzător până la 6,9% în luna aprilie.

Banca Franței a estimat că majorările de prețuri la alimente nu vor începe să încetinească decât în a doua jumătate a anului. Aceasta este cea mai gravă criză a costului vieții din ultima generație și îi afectează pe consumatori într-un moment în care există proteste de stradă față de decizia președintelui Emmanuel Macron de a majora vârsta de pensionare cu doi ani, ceea ce crește presiunile asupra Guvernului să ia măsuri pentru a calma situația.

În martie, Bruno Le Maire spunea că marjele de profit ale lanțurilor de supermarketuri vor suferi un impact de câteva sute de milioane de euro prin oferirea de produse la prețuri reduse cu prilejul unui „trimestru anti-inflație", până în luna iunie.

Potrivit acestuia, produsele care beneficiază de reducere sunt alese în mod liber de distribuitori și vor putea varia de la o regiune la alta, însă pot fi identificate grație unui logo care include tricolorul și sloganul „trimestru anti-inflație".

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
inflatie