Germania salvează Uniper de la colaps cu un pachet de finanțare de aproape 17 miliarde euro

Germania salvează Uniper de la colaps cu un pachet de finanțare de aproape 17 miliarde euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 iul 2022

Germania a finalizat un pachet de salvare pentru compania de utilități Uniper, unul dintre cei mai mari importatori de gaze rusești și element central al rețelei energetice a țării, care se confruntă cu probleme financiare în urma măsurilor Rusiei de reducere a livrărilor de gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pachetul include o linie de credit extinsă, în valoare de 9 miliarde euro, de la creditorul de stat KfW și până la 7,7 miliarde de euro în capital hibrid. În total, valoarea pachetului de salvare depășește de peste patru ori valoarea de piață actuală a companiei, potrivit Bloomberg.

Guvernul german va obține aproximativ 30% din Uniper, o participație suficient de mare pentru a avea drept de veto asupra deciziilor strategice importante, a anunțat Uniper vineri. Fortum Oyj, principalul acționar al Uniper, va păstra o un pachet majoritar de acțiuni.

Amazon cumpără One Medical cu 4 miliarde dolari, a treia cea mai mare achiziție din istoria companiei CITEȘTE ȘI Amazon cumpără One Medical cu 4 miliarde dolari, a treia cea mai mare achiziție din istoria companiei

Acțiunile Uniper s-au apreciat cu până la 11% în urma informațiilor. Prețul acțiunilor rămâne însă cu 70% sub cel consemnat la începutul anului, evaluând compania la aproximativ 4 miliarde de euro.

Uniper a devenit prima mare victimă corporatistă a crizei gazelor naturale din Europa, după ce a cerut un plan de salvare administrației cancelarului Olaf Scholz la începutul acestei luni.

Cel mai mare cumpărător de gaze rusești din Germania a fost împins la limita falimentului, în contextul în care președintele rus, Vladimir Putin, a redus livrările ca răspuns la sancțiunile europene impuse țării în urma invadării Ucrainei.

La începutul săptămânii, Uniper a accesat o facilitate de creditare de 2 miliarde de euro de la KfW.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
uniper
gaze rusia
pachet de salvare
germania
razboi ucraina