Gigantul german Uniper, unul dintre cei mai mari importatori de gaze din Rusia, a apelat la pachetul de salvare

Gigantul german Uniper, unul dintre cei mai mari importatori de gaze din Rusia, a apelat la pachetul de salvare
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2022

Uniper, importatorul german de gaze care se confruntă cu dificultăți, a anunțat că a accesat facilitatea de creditare de două miliarde de euro (2,03 miliarde de dolari) de la banca germană de stat KfW, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Măsura a fost luată ca răspuns la întreruperile în aprovizionare cu gaze din Rusia și a efectelor asupra pieței și prețului energiei, a precizat Uniper, citată de Agerpres.

Anterior a fost anunțat că gigantul german Uniper, comerciant de gaze naturale si unul dintre cei mai mari importatori de gaze din Rusia, este în discuții cu guvernul pentru un potențial pachet de salvare de până la 9 miliarde de euro.

În ianuarie, Uniper și-a asigurat facilități de creditare în valoare de până la 10 miliarde de euro de la compania mamă Fortum și banca de stat KfW, pentru a face față volatilității fără precedent de pe piețele energetice.

Uniper, la care compania finlandeză Fortum deține o participație de peste 76%, a declarat că a atras și facilități de creditare de 1,8 miliarde de euro de la băncile sale principale.

FOTO Criza energetică: 4 fabrici românești de aluminiu, care produc pentru giganți ca Airbus și Boeing, au probleme cu furnizorul de curent CITEȘTE ȘI FOTO Criza energetică: 4 fabrici românești de aluminiu, care produc pentru giganți ca Airbus și Boeing, au probleme cu furnizorul de curent

”Motivul acestor instrumente financiare suplimentare este creșterea fără precedent a prețurilor – în unele cazuri – de câteva sute de procente în decurs de câteva luni, într-un mediu de piață extrem de volatil”, a spus directorul financiar al Uniper, Tiina Tuomela.

Compania concurentă mai mare RWE a declarat că a făcut aranjamente pentru a face față situației prin linii de credit și alte instrumente de finanțare, fără a oferi detalii suplimentare.

Prețurile gazelor naturale din Europa au crescut vertiginos pe fondul redresării economice în urma pandemiei, a nivelurilor scăzute ale stocurilor și a speculațiilor cu privire la livrările din Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, exercitând presiuni atât asupra firmelor de energie, cât și asupra consumatorilor.

Piețele de mărfuri angro și cele bazate pe schimburi necesită în mod obișnuit plăți în avans pentru a acoperi obligațiile deschise ale operatorilor.

Fortum a declarat, într-un comunicat separat, că prețurile gazelor europene au crescut în decembrie cu până la 1.000%, la niveluri fără precedent.

Acțiunile Uniper, care se numără printre susținătorii financiari ai conductei ruse Nord Stream 2, au scăzut cu până la 3,3% la refinanțare, despre care traderii au spus că a fost mai mare decât se așteptau.

Uniper a spus că, în timp ce facilitatea de credit oferită de Fortum a fost utilizată parțial, împrumutul de la KfW nu a fost accesat, adăugând în general acești pași îi ofere flexibilitate financiară în condiții de piață ”potențial extreme”.

În timp ce volatilitatea prețurilor crește nevoia de plăți de securitate, crește și valoarea activelor de gaze și energie ale Uniper, a spus compania, adăugând că perspectivele sale de câștig nu au fost afectate negativ.

”Din punct de vedere economic, Uniper este o companie foarte sănătoasă. Cu toate acestea, considerăm că acordurile anunțate astăzi sunt utile ca măsuri de precauție pentru a ne mări spațiul de lichiditate”, a spus Tuomela.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniper
energie