GRAFIC Bloomberg: Economia Chinei nu o va depăși curând pe cea a SUA. Posibil chiar niciodată

GRAFIC Bloomberg: Economia Chinei nu o va depăși curând pe cea a SUA. Posibil chiar niciodată
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 sep 2023
China nu va depăși prea curând SUA ca cea mai mare economie a lumii și s-ar putea chiar să nu reușească niciodată să ajungă să se afle constant pe primul loc.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Aceasta este opinia Bloomberg Economics, care estimează acum că va dura până la mijlocul anilor 2040 pentru ca produsul intern brut al Chinei să îl depășească pe cel al SUA - și chiar și atunci, acest lucru se va întâmpla cu "o marjă mică" înainte de a "rămâne din nou în urmă". Înainte de pandemie, aceștia se așteptau ca China să preia și să mențină prima poziție încă de la începutul deceniului următor.
EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare

"China intră pe o traiectorie de creștere mai lentă, mai devreme decât ne așteptam", spun economiștii de la Bloomberg într-o notă de cercetare publicată marți. 

"Revenirea de după Covid s-a epuizat, reflectând o prăbușire tot mai profundă a proprietăților și o încredere tot mai scăzută în gestionarea economiei de către Beijing. Declinul încrederii riscă să se înrădăcineze - devenind o problemă de durată asupra potențialului de creștere", adaugă economiștii Bloomberg.
GRAFIC Bloomberg: Economia Chinei nu o va depăși curând pe cea a SUA. Posibil chiar niciodată
 
Aceștia văd acum o încetinire a creșterii economiei Chinei - a doua ca mărime din lume - la 3,5% în 2030 și la aproape 1% până în 2050. Această cifră este mai mică decât proiecțiile anterioare de 4,3% și, respectiv, 1,6%.
 
Economia Chinei a crescut cu 3% anul trecut, una dintre cele mai scăzute rate de creștere din ultimele decenii, în condițiile în care țara a fost lovită de măsurile dure din pandemie și de o criză imobiliară. Redeschiderea post-pandemie a oferit speranța că economia își va reveni în acest an.
 
Însă redresarea a pierdut din avânt, pe măsură ce exporturile scad și prăbușirea sectorului imobiliar se adâncește. Un indicator privat al sectorului serviciilor a arătat luna trecută o încetinire a activității, deoarece populația s-a abținut de la cheltuieli. De asemenea, economiștii intervievați de Bloomberg și-au revizuit în scădere previziunile de creștere pentru 2024, sub 5%.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
china
sua
economae
economii globale