GRAFIC Economia SUA a crescut cel mai mult din 2021, depășind așteptările

GRAFIC Economia SUA a crescut cel mai mult din 2021, depășind așteptările
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 oct 2023

Economia americană a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere din ultimii aproape doi ani în trimestrul al treilea, depășind așteptările analiștilor, în contextul în care consumul privat a accelerat puternic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Produsul intern brut a crescut, în ritm anual, cu 4,9% în trimestrul al treilea, mai mult decât dublu comparativ cu avansul consemnat în trimestrul precedent, potrivit datelor preliminare publicate joi.

Economiștii intervievați de Bloomberg estimau o creștere anuală de 4,5% în trimestrul încheiat pe 30 septembrie.

UPDATE Siemens Energy poartă discuții cu guvernul german pentru garanții de stat. Cădere record pe bursă CITEȘTE ȘI UPDATE Siemens Energy poartă discuții cu guvernul german pentru garanții de stat. Cădere record pe bursă

Principalul motor al economiei americane, consumul privat, a înregistrat un salt de 4%, de asemenea, cel mai mare din 2021.

Cea mai mare economie a lumii a rămas robustă în fața prețurilor ridicate și a creșterii rapide a costurilor de împrumut, depășind în mod repetat așteptările analiștilor și temperând temerile de recesiune. Pilonul de rezistență a fost reprezentat de forța durabilă a pieței muncii, care continuă să alimenteze cererea gospodăriilor.

Privind în perspectivă, sustenabilitatea impulsului economic din trimestrul al patrulea va ajuta oficialii Rezervei Federale să determine dacă vor majora din nou ratele dobânzilor.

Mulți economiști se așteaptă la o încetinire a creșterii în ultimele luni ale anului, deoarece costurile de împrumut limitează achizițiile de bunuri de mare valoare și se reiau plățile pentru împrumuturile pentru studenți.

La ședința de săptămâna viitoare, se așteaptă ca Fed să lase neschimbată rata dobânzii de referință, unii analiști indicând saltul rapid al costurilor de împrumut guvernamental ca motiv de prudență. Randamentul obligațiunilor de trezorerie pe 10 ani a depășit, în această săptămână, pragul de 5% pentru prima dată în ultimii 16 ani.

Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat dobânzile neschimbate joi, în linie cu așteptările analiștilor, citând decelerarea accentuată a inflației în septembrie.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
economia sua
pib sua
crestere pib sua
fed
dobanzi fed