BCE pune pauză majorărilor dobânzilor

BCE pune pauză majorărilor dobânzilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 oct 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat dobânzile neschimbate la ședința de politică monetară de joi, în linie cu așteptările analiștilor, citând decelerarea “accentuată” a inflației în septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit au fost menținute la nivelurile de 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00%.

“Încă se anticipează că inflația se va menține prea ridicată pe o perioadă prea îndelungată, iar presiunile inflaționiste interne rămân intense. În același timp, inflația a înregistrat o scădere accentuată în luna septembrie, inclusiv ca urmare a unor efecte de bază puternice, cea mai mare parte a măsurilor inflației de bază continuând să se reducă”, potrivit comunicatului BCE de la finele ședinței de politică monetară.

EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni

Rata anuală a inflației din zona euro a coborât la 4,3% luna trecută, de la 5,2% în august.

BCE notează că majorările anterioare ale ratelor dobânzilor continuă să se transmită de o manieră solidă la nivelul condițiilor de finanțare, ceea ce frânează tot mai mult cererea și, implicit, contribuie la diminuarea inflației.

“Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele de politică monetară vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar”, potrivit BCE.

Banca centrală a majorat dobânzile pentru a zecea ședință consecutivă în septembrie, la cel mai ridicat nivel din istoria instituției.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banca centrala europeana
dobanzi
dobanzi zona euro