Tranzacție: Grupul ceh Agrofert, controlat de fostul premier Andrej Babis, preia East Grain din Cluj. Cea mai importantă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an

Tranzacție: Grupul ceh Agrofert, controlat de fostul premier Andrej Babis, preia East Grain din Cluj. Cea mai importantă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an

Andrej Babis

Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2023

Grupul ceh agroalimentar Agrofert, controlat de fostul premier Andrej Babis, a preluat un pachet de 65% din acțiunile companiei clujene East Grain, în “cea mai importantă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tranzactia se realizează în principal printr-o majorare de capital și reprezintă cea mai importantă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an, potrivit unui comunicat East Grain.

Fondat în 1993 de fostul premier ceh Andrej Babis, Agrofert este unul dintre principalii jucători din industria agroalimentară din Europa Centrală, având aproximativ 31.000 de angajați și peste 220 de subsidiare. Babis a deținut controlul direct asupra Agrofert până în 2017, când și-a transferat deținerea către două fonduri fiduciare, pentru a se conforma regulilor privind conflictele de interese.

PROFIT NEWS TV Maratonul Agriculturii – Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii: 47% din fermieri sunt aproape în faliment, nu-și pot achita datoriile la furnizorii de inputuri din cauza prețului mic la cereale CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Agriculturii – Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii: 47% din fermieri sunt aproape în faliment, nu-și pot achita datoriile la furnizorii de inputuri din cauza prețului mic la cereale

În martie anul trecut, parchetul ceh l-a inculpat pe Babis într-un dosar de fraudare a fondurilor europene prin intermediul Agrofert.

Principala activitate a East Grain este comerțul cucereale și semințe oleaginoase, compania prestând și o serie de servicii adiacente cum ar fi servicii de logistică, depozitare, procesare și integrare. East Grains are prezență în România, Ungaria și Serbia.

Investiția Agrofert vine pe fondul dinamicii East Grain, care a avut o creștere medie a businessului in medie (CAGR) de 22,5% în ultimii 5 ani. Investiția va permite East Grain să-și sustina viziunea de expansiune și diversificare, potrivit companiei.

Pentru Agrofert, pachetul majoritar în East Grain înseamnă o rampă de lansare bine fundamentată pe piața românească de produse agricole, care să completeze rețeaua sa existentă de distribuție de îngrășăminte din România.

Agrofert este cel mai mare grup de companii care activează în agricultura și industria alimentară în Europa Centrală, dar este și un producător important de îngrășăminte, ceea ce indică deja în ce direcție își va diversifica activitatea East Grain.

Agrofert are o prezență importantă pe latura de agrobusiness în Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Croația, iar cu această achiziție își consolidează considerabil prezența și în România.

“Suntem nerăbdători să punem în valoare experiența noastră de treizeci de ani în favoarea grupul East Grain. Investiția noastră va permite grupului să exploateze noi oportunități, să își mărească capacitățile și să-și extindă prezența pe piață”, a declarat Libor Němeček, director M&A și Corporate Finance al Agrofert.

Procesul se va încheia în aproximativ patru luni, pasul următor fiind avizul departamentului pentru concurența din cadrul Comisiei Europene și a altor autorități de reglementare relevante.

viewscnt
Afla mai multe despre
agrofert
east grain cluj napoca
preluare east grain
tranzactie
andrej babis