GRAFIC Inflația din Germania a încetinit peste așteptări

GRAFIC Inflația din Germania a încetinit peste așteptări
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 nov 2023

Inflația din Germania a scăzut mai mult decât se preconiza în noiembrie, pe fondul ieftinirii energiei și a serviciilor turistice, evoluție ce ar putea permite Băncii Centrale Europene să își atingă ținta de 2%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ca urmare a scăderii costurilor energiei și ale călătoriilor, ceea ce a permis Băncii Centrale Europene să atingă ținta de 2%.

Prețurile de consum din cea mai mare economie europeană au crescut cu 2,3% în ritm anual, sub avansul de 3% înregistrat în octombrie. Analiștii intervievați de Bloomberg estimaseră o rată a inflației anuale de 2,5% în noiembrie.

Digi a ajuns la un acord preliminar pentru a cumpăra activele pe care Orange/MasMovil intenționează să le vândă în Spania CITEȘTE ȘI Digi a ajuns la un acord preliminar pentru a cumpăra activele pe care Orange/MasMovil intenționează să le vândă în Spania

O scădere de 4,5% de la an la an a prețurilor la energie a avut un efect deosebit de atenuant asupra inflației luna trecută, un așa-numit efect de bază datorat costului foarte ridicat al energiei în noiembrie 2022, potrivit biroului german de statistică.

În ritm lunar, prețurile de consum au scăzut cu 0,7%, după un declin de 0,2% în octombrie, doar pachetele turistice fiind responsabile pentru 0,15 puncte procentuale din declin.

Prețurile obligațiunilor germane și-au extins câștigurile după publicarea datelor, randamentul datoriei pe doi ani scăzând cu șapte puncte de bază în cursul zilei, până la 2,85%.

Randamentele au început să scadă mai devreme miercuri, după ce Spania a anunțat, de asemenea, o încetinire a inflației în noiembrie.  Datele pentru restul  țărilor din zona euro sunt așteptate joi.

Economiștii estimează că inflația anuală în regiune a coborât la 2,7% în noiembrie, la cel mai redus nivel din iulie 2021.

Deși pozitive pentru BCE, este puțin probabil ca datele să se reflecte într-o schimbare de poziție a băncii centrale înaintea ultimei ședințe de politică monetară din 2023.

Președinta Christine Lagarde a reiterat, luni, că inflația rămâne prea ridicată și că a fost așa de prea mult timp. Mai mult, se anticipează, în general, că presiunile asupra prețurilor vor crește din nou din decembrie, pe măsură ce efectele statistice își vor face efectul.

Modelul nowcast al Bloomberg indică o accelerare până la 4,2% a inflației în Germania luna viitoare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
inflatie germania
randamente obligatiuni
bce
inflatia zona euro