Șeful Bundesbank consideră că este prematur pentru BCE chiar și să vorbească despre reducerea dobânzilor

Șeful Bundesbank consideră că este prematur pentru BCE chiar și să vorbească despre reducerea dobânzilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2023

Banca Centrală Europeană nu a ajuns încă la un punct la care ar trebui să se gândească la reducerea costurilor cu împrumuturile, a declarat președintele Bundesbank, care este și membru în consiliul guvernatorilor BCE, Joachim Nagel, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oficialii BCE au semnalat că vor menține dobânzile constante în următoarele trimestre, iar investitorii mizează pe o reducere a costului creditului la începutul lui 2024, ceea ce îi face pe "șoimii" (cei care susțin necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menține inflația sub control-nr.) precum Joachim Nagel să contracareze aceste așteptări, chiar dacă perspectiva de inflație este încurajatoare, scrie Agerpres.

Proprietarul TikTok se reorganizează și elimină sute de locuri de muncă. Decizia - o victorie pentru rival CITEȘTE ȘI Proprietarul TikTok se reorganizează și elimină sute de locuri de muncă. Decizia - o victorie pentru rival

"Ar fi prematur să reducem dobânzile în curând sau să facem speculații cu privire la astfel de măsuri. Nu doar nivelul dobânzii contează, dar și așteptările cu privire la direcția viitoare a dobânzilor. Principalul efect al înăspriri politicii monetare asupra inflației nu s-a manifestat încă", a declarat marți Joachim Nagel într-un discurs ținut la Nicosia.

Inflația a încetinit semnificativ în zona euro, de la un vârf de 10,6% anul trecut până la 2,9% în luna octombrie, însă oficialii BCE au subliniat că ultima sută de metri în aducerea inflației la ținta de 2% va dura mai mult, iar efectele de bază vor conduce la o creștere a prețurilor de consum în lunile următoare.

"Chiar dacă inflația de bază a scăzut semnificativ în ultimele luni, nu este o garanție că acest declin va continua. Efectul dezinflaționist al diminuării prețurilor la energie a dispărut și mai avem încă de parcurs o distanță considerabilă până la nivelul țintă. Și ne așteaptă un drum accidentat în față, cu suișuri și coborâșuri ale inflației în viitorul apropiat", a mai spus Joachim Nagel.

Între timp, economia zonei euro începe să resimtă efectele înăspririi politicii monetare. Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea, iar companiile estimează că o recesiune este din ce în ce mai posibilă. În schimb, economiștii sunt de părere că zona euro va evita la limită un astfel de scenariu printr-o stagnare în trimestrul patru.

"Sunt încrezător că putem evita o aterizare dură "hard landing". Situația de pe piața muncii este una bună, nivelul de îndatorare al companiilor și gospodăriilor este unu redus, iar activitatea de investiții este una susținută, ceea ce sugerează că există condiții pentru o aterizare lină", a precizat președintele Bundesbank. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
bundesbank