Grupul american Cargill va înceta să mai exporte cereale rusești

Grupul american Cargill va înceta să mai exporte cereale rusești
scris 29 mar 2023

Traderul de produse agricole Cargill Inc. a informat Ministerul rus al Agriculturii că va înceta să mai exporte cereale rusești începând din următorul sezon, care va debuta la 1 iulie, aceasta fiind cea mai importantă decizie de retragere din Rusia luată de un important trader mondial de cereale, transmite Bloomberg.

În calitate de cel mai mare exportator mondial de grâu, livrările de cereale rusești sunt vitale pentru comerțul mondial cu cereale și livrările de alimente. Recolta consistentă de grâu înregistrată anul trecut de Rusia a ajutat la reducerea cotațiilor la bursă cu peste 40%, de la nivelul record atins imediat după invadarea Ucrainei, scrie Agerpres

Vreți și niște gândaci în farfurie? Euroscepticii au o nouă teorie a conspirației. Câțiva politicieni populiști de la Bruxelles au acum în vizor dietele tradiționale CITEȘTE ȘI Vreți și niște gândaci în farfurie? Euroscepticii au o nouă teorie a conspirației. Câțiva politicieni populiști de la Bruxelles au acum în vizor dietele tradiționale

Chiar dacă Cargill este un mare exportator de grâu rusesc, Guvernul de la Moscova susține că decizia firmei americane nu va afecta exporturile sale de cereale. "Încetarea activităților de export ale Cargill pe piața din Rusia nu va afecta volumul livrărilor de cereale peste hotare. Activele de export de cereale ale companiei vor continua să funcționeze, indiferent de cine le va gestiona", a informat Ministerul rus al Agriculturii într-un comunicat de presă.

Anterior, cotidianul financiar rus RBC a dezvăluit că divizia din Rusia a Cargill a trimis o scrisoare secretarului de stat în Ministerul rus al Agriculturii, Oksana Lut, în care o informează în legătură cu decizia companiei de a înceta să mai exporte cereale din Rusia începând din sezonul următor. Potrivit RBC, Cargill ar urma să exporte 2,2 milioane de tone de cereale rusești în sezonul 2022-23, sau aproximativ 4% din exporturile totale de cereale ale Rusiei.

Produsele agricole rusești nu sunt vizate de sancțiunile internaționale impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei dar tranzacțiile cu Rusia sunt complicate de restricțiile impuse băncilor și companiilor de stat rusești. Unii traderi străini au început deja să își reducă activitățile din Rusia. De exemplu, Bunge Ltd. a anunțat la scurt timp după debutul războiului că va suspenda noile afaceri de export cu Rusia în timp ce Archer - Daniels - Midland Co. a anunțat și el că își va reduce operațiunile din Rusia, chiar dacă are o prezență limitată în Rusia.

Archer Daniels Midland Co, Bunge, Cargill Inc și Louis Dreyfus Co., regrupate popular sub acronimul ABCD, sunt cele patru mari grupuri care domină industria mondială a tranzacțiilor cu cereale. Traderii de cereale fac profit din achiziționarea, vânzarea, stocarea și transportul recoltelor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
cargill