Interdicțiile privind exporturile de alimente sunt retrase pe fondul diminuării îngrijorărilor

Interdicțiile privind exporturile de alimente sunt retrase pe fondul diminuării îngrijorărilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mai 2020

Valul de măsuri protecționiste vizând produsele agricole, care a apărut pe măsură ce pandemia de coronavirus se răspândea la nivel global, a început deja să dea înapoi, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din cele 17 state care au încercat să limiteze exporturile de alimente pentru a-și proteja aprovizionarea internă, aproape jumătate au revenit asupra tuturor sau a unor măsuri, arată un studiu realizat de International Food Policy Research Institute. Printre aceste state se numără și unii dintre cei mai importanți furnizori de cereale, precum Vietnam și România, însă Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, a lăsat nemodificate interdicțiile, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Coronavirusul blochează tranzacția prin care proprietarul Paralela 45 prelua touroperatorul familiei Fodoreanu. Cea mai mare agenție în incoming din România care intră în insolvență din ultimul deceniu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Coronavirusul blochează tranzacția prin care proprietarul Paralela 45 prelua touroperatorul familiei Fodoreanu. Cea mai mare agenție în incoming din România care intră în insolvență din ultimul deceniu

Îngrijorările imediate privind lipsuri în aprovizionarea cu alimente s-au calmat în multe părți ale lumii în condițiile în care lanțurile de aprovizionare funcționează în continuare în pofida izolării. Între timp, chiar și restricțiile care au fost în funcțiune o perioadă scurtă de timp au dus la produse alterate și nave blocate. În aceste condiții, o serie de organisme precum Națiunile Unite au făcut un apel împotriva unor măsuri care ar putea afecta securitatea alimentară și crește prețurile.

"Nu a existat un motiv pentru a avea stocuri mai mari. În cel mai bun caz, aceste măsuri au afectat doar țările respective", subliniază Abdolreza Abbassian, economist la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Multe guverne au fost încurajate să relaxeze restricțiile după ce au evaluat rezervele globale și au primit asigurări că vor exista oferte suficiente, susține la rândul său Joseph Glauber, cercetător la IFPRI. Rusia, care nu a eliminat cotele la export, rămâne o excepție iar orice probleme provocate recoltelor de vremea nefavorabilă ar putea însemna că și alte restricții vor fi reintroduse.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
interdictii