Italia a evitat la limită recesiunea

Italia a evitat la limită recesiunea
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2023

Economia Italiei a stagnat în trimestrul trei din 2023, evitând la limită recesiunea, într-o perioadă în care premierul Giorgia Meloni se luptă să mențină creșterea economică în timp ce limitează nivelul datoriei, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform datele publicate de Institutul Național de Statistică (Istat), a treia economie a zonei euro a înregistrat o creștere zero în perioada iulie-septembrie 2023, după un declin de 0,4% în trimestrul doi din 2023. Analiștii se așteptau la un avans de 0,1% în trimestrul trei din 2023, scrie Agerpres.

Vodafone a agreat vânzarea diviziei din Spania, unde Digi crește puternic și erodează cotele de piață ale concurenților CITEȘTE ȘI Vodafone a agreat vânzarea diviziei din Spania, unde Digi crește puternic și erodează cotele de piață ale concurenților

Evoluția economiei a fost sprijinită de exporturi, iar cererea internă a acționat ca o frână, arată datele Istat.

Este o poziție dificilă pentru Meloni, care nu reușește să investească semnificativ in economie, menținând în același timp sub control datoria ridicată. Datele arată modul în care majorarea dobânzilor și exporturile globale mai slabe afectează PIB-ul Italia.

Banca Centrală a Italiei se așteaptă în 2023 la o creștere a economiei de doar 0,7%.

"În anii următori va trebui să ne sporim eforturile atât în domeniul politicii fiscale, cât și al intervențiilor în vederea sprijinirii potențialului de creștere al economiei", a declarat guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, la un eveniment desfășurat la Roma. Acesta a atras atenția asupra "riscurilor de deteriorare la adresa perspectivelor economiei, în special în contextul turbulențelor geopolitice și a rigidității condițiilor de finanțare".

Datele preliminare publicate joi de Eurostat arată că economia zonei euro a înregistrat o contracție de 0,1% în perioada iulie - septembrie 2023 comparativ cu trimestrul precedent. Analiștii mizau pe o stagnare a economiei zonei euro.

Italia, care are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei ca procent din PIB din zona euro, este sub o atenție tot mai mare din partea investitorilor, îngrijorați de slăbiciunea economiei și derapajele fiscale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
recesiune
economie