Italia ar putea obține două miliarde de euro din vânzarea unei participații deținute la Eni SpA

Italia ar putea obține două miliarde de euro din vânzarea unei participații deținute la Eni SpA
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2024

Guvernul italian intenționează să vândă o participație de până la 4% la Eni SpA, după ce compania petrolieră finalizează planul de răscumpărare de acțiuni, o tranzacție care va permite Romei să-și reducă datoria imensă, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Executivul vrea să obțină aproximativ 20 de miliarde de euro, în urma unor vânzări de active, în perioada 2024 - 2026, a anunțat Trezoreria în Documentul economic și financiar (DEF), care stabilește obiectivele privind finanțele publice și economia. Planul face parte din eforturile premierului Giorgia Meloni de a finanța noi cheltuieli fără a majora datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro și un motiv de îngrijorare pentru autoritățile UE și piețele financiare, scrie Agerpres.

Tranzacție gigant: Synopsys, cu afaceri și în România, cumpără Ansys în una dintre cele mai mari tranzacții la nivel mondial din ultimul an CITEȘTE ȘI Tranzacție gigant: Synopsys, cu afaceri și în România, cumpără Ansys în una dintre cele mai mari tranzacții la nivel mondial din ultimul an

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg că autoritățile de la Roma speră să obțină aproximativ două miliarde de euro din vânzarea participației, ca parte a planului de vânzare a activelor de stat.

La Bursa de la Milano, acțiunile Eni înregistrau joi un declin de 1,2%, la 14,47 euro.

Reprezentanții Ministerului de Finanțe au refuzat să comenteze informația. În prezent, Trezoreria italiană deține o participație de 4,7% la Eni, iar banca de stat Cassa Depositi e Prestiti 27,7%.

Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, declara recent că ar trebui vândute și participații la compania feroviară de stat și la firma care gestionează rețeaua de autostrăzi. Miercuri, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Giorgetti a anunțat că discută vânzarea unor participații cu fonduri străine, dar nu a precizat ce companii sunt implicate și care sunt potențialii cumpărători.

Între timp, Guvernul merge înainte cu vânzarea unei participații de 25% la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA și de 41% la compania aeriană ITA Airways.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
eni spa