Mesaje între angajații Boeing, înainte de accidentele cu 737 MAX: "Avioane proiectate de clovni, verificate de maimuțe"

Mesaje între angajații Boeing, înainte de accidentele cu 737 MAX: "Avioane proiectate de clovni, verificate de maimuțe"
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 10 ian 2020

Compania americană Boeing a făcut publice sute de mesaje între angajați, în care aceștia critică avioanele 737 MAX  și autoritățile de reglementare și  afirmă, printre altele, că aeronavele au fost "proiectate de clovni".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conversațiile dintre angajați arată desconsiderarea acestora față de companie și autoritățile de reglementare și relevă faptul că, deși problemele erau cunoacute de mult timp, Boeing nu a luat nicio măsură pentru a preveni posibile accidente. Totodată, mesajele scot la iveală eforturi de a evita verificări suplimentare, notează Bloomberg.

Datele medicale, râvnite de companii: jucătorii din tehnologie și asigurări au început \ CITEȘTE ȘI Datele medicale, râvnite de companii: jucătorii din tehnologie și asigurări au început "goana după aur" pe piețele de frontieră din Europa de Est, inclusiv România

Avioanele 737 MAX sunt ținute la sol din luna martie, după două accidente în urma cărora au murit circa 350 de persoane.

"Avionul este proiectat de clovni, care la rândul lor sunt supravegheați de maimuțe", se arată într-un mesaj intern din 2016, dat publicității joi.

Mesajele au fost deja trimise de companie către Administrația Federală pentru Aviație (FAA) și autoritățile care investighează accidentele produse cu 737 MAX și procesul prin care acestea au primit aprobare de zbor.

„Aceste mesaje nu reprezintă compania și ceea ce vrem să fim”, au declarat reprezentanții Boeing, precizând că discuțiile între angajați au fost făcute publice din dorința de transparență a companiei.

Dintr-un mesaj din 2015 reiese faptul că Boeing a făcut lobby pentru a evita anumite simulări de zbor pentru piloți, simularea anumitor situații fiind făcută doar computerizat.

În februarie 2018, cu 8 luni înainte de primul accident, un angajat Boeing a întrebat un coleg: „Ți-ai urca familia într-un avion MAX testat în acest simulator? Eu nu!”

Răspunsul a fost concis: „Nu”.

Mesajele publicate joi sunt o nouă piedică pentru eforturile Boeing de a reclădi încrederea în acest model de avion și înregeunează sarcinile care îi vor reveni lui David Calhoun, care va prelua funcția de CEO al companie începând cu 13 ianuarie.

Directorul general Dennis Muilenburg și-a prezentat demisia din funcție, după un an dificil marcat de cele două accidente în care au fost implicate avioane Boeing 737 MAX.

"Email-urile nou publicate sunt incredibil de condamnabile și arată un efort coordonat, încă din primele zile ale proiectării, de a ascunde informații critice autorităților și publicului", a declarat Peter DeFazio, președintele comisiei parlamentare de transporturi, care investighează cazul aeronavele 737 MAX.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
boeing
737 max
prabusire boeing
angajati boeing
mesaje boeing