Miliardarul elvețian Ernesto Bertarelli, cu centre medicale în România, devine co-proprietar al Aston Martin, "furnizorul" personajului James Bond

Miliardarul elvețian Ernesto Bertarelli, cu centre medicale în România, devine co-proprietar al Aston Martin, "furnizorul" personajului James Bond

Ernesto Bertarelli

scris 19 apr 2020

Miliardarul elvețian Ernesto Bertarelli (54 de ani), care controlează în România grupul de servicii medicale private Affidea, fostul Euromedic, și care a preluat și unele centre de diagnostic Hiperdia, a devenit co-proprietar al constructorului britanic de automobile de lux Aston Martin, cumpărând o participație de puțin peste 3%.

Operațiunea corespunde unei tranzacții de 21,8 milioane euro, conform Bloomberg.

Automobilele sportive ale companiei sunt o prezență constantă în filmele din seria James Bond.

La începutul anului, Aston Martin a vândut un pachet de acțiuni și milionarului Lawrence Stroll, proprietarul unei echipe de Formula 1. Compania este în căutare de bani pentru a-și redresa activitatea, afectată de scăderile din 2019.

EXCLUSIV Daniel Boaje, CEO McDonald\'s România: Am închis o treime din restaurante, dar am introdus serviciul de livrare în toate orașele în care activăm. 40% din personal, în șomaj tehnic până la sfârșitul lunii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Daniel Boaje, CEO McDonald's România: Am închis o treime din restaurante, dar am introdus serviciul de livrare în toate orașele în care activăm. 40% din personal, în șomaj tehnic până la sfârșitul lunii

Bertarelli are la acest moment o avere estimată de Forbes la 8 mi­liarde de dolari și este cel mai bogat elvețian.

Aston Martin este deținută de un consorțiu de investitori condus de David Richards, care a cumpărat compania de la Ford, în 2007. În 2012, fondul italian Investindustrial a devenit acționar, cumpărând 37,5% din companie. În 2013, Daimler AG a cumpărat 5% din Aston Martin, în cadrul unui parteneriat care prevede furnizarea de motoare Mercedes-Benz. În 2018, Aston Martin a fost listată la bursă, sub numele Aston Martin Lagonda Global Holdings plc.

Affidea International are ca acționar unic grupul de investiții Waypoint Capital. Grupul Waypoint Capital își desfășoară activitatea în două domenii: științe medicale și gestionarea activelor, încluzând și domeniul imobiliar. Avându-l ca președinte pe Ernesto Bertarelli, Waypoint Capital își are sediul principal la Geneva, cu reprezentanțe la Londra, Jersey, Boston și Luxemburg.

În România, Affidea este prezentă pe piața serviciilor medicale de 20 de ani și deține 17 centre medicale. În vara anului 2015, a preluat și centrele medicale Sanmed din România.

Tot în vara anului 2015, Euromedic, operator de servicii medicale private, a trecut printr-un proces de rebranding în care a fost redenumit "Affidea".

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
hiperdia