Nvidia a ajuns să valoreze mai mult decât Aramco, compania petrolieră a Arabiei Saudite

Nvidia a ajuns să valoreze mai mult decât Aramco, compania petrolieră a Arabiei Saudite
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

Capitalizarea de piață a Nvidia a depășit-o pe cea a Aramco, compania petrolieră de stat a Arabiei Saudite, producătorul american de cipuri devenind astfel a treia cea mai valoroasă companie din lume după ultima sesiune de tranzacționare a bursei de la New York, arată Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nvidia a încheiat seziunea de tranzacționare de vineri cu o valoare pe bursă de 2,06 trilioane de dolari, depășind pentru prima oară pragul de două trilioane, în timp ce cea a Aramco a scăzut ușor, până la 2,03 trilioane de dolari, potrivit Bloomberg.

Reuters: Statele membre UE, divizate în privința sprijinului pentru energia nucleară. În ce tabără e România CITEȘTE ȘI Reuters: Statele membre UE, divizate în privința sprijinului pentru energia nucleară. În ce tabără e România

Nvidia era deja a treia cea mai valoroasă companie americană, în spatele doar a Microsoft (3,08 trilioane de dolari) și Apple (2,77 trilioane) însă era devansată de Aramco în clasamentul companiilor cu cea mai mare capitalizare de piață din întreaga lume, arată Hotnews.ro.

Prețul acțiunilor Nvidia a crescut cu peste 66% de la începutul lui 2024, ultima apreciere puternică venind după ce datele financiare publicate de companie au depășit din nou așteptările analiștilor.

Capitalizarea totală de piață a companiei a depășit pentru prima oară pragul de 1,5 trilioane de dolari pe 24 ianuarie, ceea ce înseamnă că valoarea Nvidia a crescut pe bursă cu peste 500 de miliarde de dolari în mai puțin de o lună și jumătate.

Nvidia este noua vedetă a bursei americane

Ascensiunea spectaculoasă pe bursă a Nvidia, o companie care timp de ani de zile era cunoscută în mare parte doar gamerilor datorită plăcilor sale grafice, se datorează entuziasmului uriaș față de inteligența artificială și a faptului că ea domină autoritar piața unităților de procesare grafică (GPU) avansate, cele necesare sistemelor A.I. pentru calculele lor complexe.

Încrederea investitorilor în potențialul inteligenței artificiale a dus la creșteri record pe bursa americană anul trecut, companiile din sectorul tech numărându-se, evident, printre marii câștigători.

Însă de la începutul lui 2024 situația s-a schimbat, companiile tech care au afaceri legate de inteligența artificială continuând pe un trend puternic de creștere, în timp ce pentru sector în ansamblul său entuziasmul s-a mai temperat.

De exemplu, prețul acțiunilor Apple, care pare să fi ratat startul în cursa pentru A.I., la fel ca în cazul celei pentru mașinile electrice, s-a dus în jos de la începutul anului, ceea ce a permis Microsoft să recâștige titlul de cea mai valoroasă companie din lume în condițiile în care este principalul susținător financiar al OpenAI.

În ceea ce privește Nvidia, prețul unei acțiuni a sale a ajuns acum la 841 de dolari în condițiile în care el era de doar 152 de dolari pe 22 decembrie 2022, cu o zi înainte de lansarea ChatGPT, chatbotul dezvoltat de OpenAI responsabil de declanșarea entuziasmului uriaș față de sistemele de inteligență artificială.

viewscnt
Afla mai multe despre
aramco
nvidia