Minele de uraniu lăsate în conservare sunt redeschise

Minele de uraniu lăsate în conservare sunt redeschise
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

Atât în SUA cât și în țările aliate, proprietarii minelor de uraniu lăsate în conservare au reluat operațiunile pentru a profita de creșterea cererii pentru combustibil nuclear, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cel puțin cinci producători americani au decis să redeschidă mine de uraniu în state precum Wyoming, Texas, Arizona și Utah, unde producția era la un ritm susținut până când guvernele și-au schimbat atitudinea față de energia nucleară după dezastrul de la Fukushima, scrie Agerpres.

Producătorii încep să pună mai puțină ciocolată în mărfuri. Același preț la gramaj mai mic CITEȘTE ȘI Producătorii încep să pună mai puțină ciocolată în mărfuri. Același preț la gramaj mai mic

Grupul canadian Cameco a început și el să majoreze producția la minele de uraniu MacArthur River și Key Lake din provincia Saskatchewan, vestul Canadei, după ce a înghețat operațiunile între 2018 și 2021 din cauza condițiile nefavorabile de pe piață.

Acum însă, pe măsură ce guvernele se îndreaptă din nou spre energia nucleară pentru a-și atinge obiectivele de emisii iar producătorii de uraniu au probleme în a satisface cererea, prețurile la uraniu sunt în creștere. Iar asta da operațiunilor din domeniul uraniului, care odată nu erau profitabile, șansa de a acoperi un decalaj de aprovizionare

Aproximativ două treimi din producția mondială de uraniu vine din Kazahstan, Canada și Australia.

Pe măsură ce țările se gândesc din ce în ce mai serios la energia nucleară pentru a răspunde la schimbările climatice, cererea de uraniu a explodat. Agenția Internațională a Energiei Atomice estimează că lumea va avea nevoie de peste 100.000 de tone de uraniu pe an în 2040, o cantitate care necesită dublarea mineritului și procesării față de nivelul actual.

Grupul canadian Cameco Corp. și cel kazah Kazatomprom, care împreună sunt responsabile pentru jumătate din oferta mondială, au avut probleme în a majora producția. Firmele au avertizat că au apărut unele blocaje operaționale care vor avea drept rezultat reducerea producției de uraniu în următorii ani.

"Suntem într-o situație clasică de deficit de aprovizionare. Cererea crește din nou, cu noi reactoare care sunt pornite", spune Scott Melbye, vicepreședinte la firma Uranium Energy Corp., care are sediul în Texas. Producția nu a ținut pasul cu cererea din cauza mai multor ani de sub-investiții în minerit și explorare, spune Melbye, a cărui companie a decis să redeschidă minele din Wyoming și Texas pe care le-a trecut în conservare în 2018.

Înșelătoriile de tip \'\'Pig butchering\'\' au adus zeci de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Înșelătoriile de tip ''Pig butchering'' au adus zeci de miliarde de dolari

Bloomberg subliniază că producția care va veni de la aceste mine, care majoritatea sunt mici și se apropie de sfârșitul vieții lor, va reprezenta o mică parte din aprovizionarea mondială cu uraniu.

"În mod clar, industria încearcă să răspundă prin redeschierea minelor mici, însă când ai o mină care nu a mai funcționa de mult timp, este evident că producția nu va fi una substanțială", spune John Ciampagli, director general la Sprott Asset Management, care operează Sprott Physical Uranium Trust.

Cu toate acestea, redeschiderea minelor de uraniu reprezintă o relansare pentru o industrie americană care era în pericol să dispară în urmă cu cinci ani. Producția americană de uraniu a atins un minim istoric de aproximativ 77 de tone în 2019, de la un vârf de 22.000 de tone în 1980, în condițiile în care SUA a devenit din ce în ce mai dependentă importurile din țări precum Canada, Australia, Kazahstan și Rusia.

Pentru a ține pasul cu cererea, Uniunea producătorilor americani de uraniu estimează că va fi nevoie ca opt până la zece noi mari mine să demareze producția în următorul deceniu

viewscnt
Afla mai multe despre
urania
mine