Palantir Technologies, al treilea cel mai valoros “unicorn” american, cu CIA și FBI printre clienți, se listează la bursă

Palantir Technologies, al treilea cel mai valoros “unicorn” american, cu CIA și FBI printre clienți, se listează la bursă

Foto: Flickr/Cory Doctorow

scris 27 aug 2020

Compania de analiză date Palantir Technologies, al treilea cel mai valoros “unicorn” din SUA, cu CIA și FBI printre clienți, a lansat procedurile pentru a se lista la bursa din New York.

Palantir, startup cofondat de antreprenorul miliardar Peter Thiel în 2003, furnizează soluții de agregare și analiză a datelor serviciilor de informații și altor agenții guvernamentale, fiind specializată în tehnologii de tip Big Data. Pe lista clienților se regăsesc CIA, FBI, Departamentul american al Apărării, Serviciul Federal de Administrare Fiscală (IRS), precum și agenții guvernamentale din Marea Britanie și Danemarca, alături de bănci și companii mari de pe Wall Street.

Urmărește-ne și pe Google News

Compania a depus actele pentru o listare directă pe bursa newyorkeză, operațiune care nu presupune emiterea de noi acțiuni și care a fost preferată unei oferte publice inițiale de companii precum Spotify și Uber.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Elon Musk a devenit al patrulea cel mai bogat om din lume. Șeful Tesla și SpaceX l-a depășit în top pe francezul Bernard Arnault CITEȘTE ȘI Elon Musk a devenit al patrulea cel mai bogat om din lume. Șeful Tesla și SpaceX l-a depășit în top pe francezul Bernard Arnault

Thiel și ceilalți fondatori ai Palantir vor păstra controlul asupra companiei în urma listării, urmând să dețină aproximativ jumătate din drepturile de vot, scrie Bloomberg.

Palantir a fost evaluată la 20 miliarde de dolari la ultima rundă de finanțare, fiind al treilea cel mai valoros “unicorn” (companie privată evaluată la cel puțin 1 miliard de dolari) din SUA și printre cele mai valoroase fintech-uri din lume. Printre investitorii companiei se numără In-Q-T, divizia de venture capital a CIA.

La fel ca multe alte companii technologice care au ales să se listeze la bursă, Palantir nu a raportat niciodată profit în cei 17 ani de activitate. Compania a înregistrat o pierdere de 580 milioane de dolari în 2019, care s-a redus la 165 milioane de dolari la jumătatea acestui an, potrivit documentelor depuse la Comisia americană pentru valori mobiliare și burse de valori (SEC).

Veniturile s-au majorat cu 49% în primele șase luni din 2020, iar compania estimează că va atinge pragul de rentabilitate până la finele anului.

Palantir menționează printre factorii de risc acoperirea mediatică negativă, precum și dependența veniturilor de un număr relativ restrâns de clienți, în condițiile în care primii cei mai mari trei clienți au generat aproape o treime din venituri anul trecut.

În total, Palantir are 125 de clienți în 150 de țări. În mai, compania a semnat un contract de 10 milioane de dolari pe un an cu nou-înființata divizie a armatei americane Forțele Militare Spațiale.

În ultimii ani, compania a atras critici din partea mai multor organizații care militează pentru protecția datelor personale, provocând o serie de proteste pentru modul în care tehnologia sa a fost folosită de Agenția pentru Imigrări și Vamă (ICE), dar și de o serie de agenții de poliție. Thiel s-a confruntat, de asemenea, cu proteste legate de rolul său de președinte al Palantir și de contribuția sa la alegerea președintelui Donald Trump în 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
palantir technologies
peter thiel
listare directa
unicorn
cia
tehnologii big data
analiza date