Petrolul scade puternic, după noi majorări ale ratelor dobânzilor la nivel gobal

Petrolul scade puternic, după noi majorări ale ratelor dobânzilor la nivel gobal
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 iun 2023

Cotațiile petrolului scad puternic joi, pe fondul aversiunii la risc, în contextul în care politicile monetare ale marilor bănci centrale alimentează îngrijorările legate de încetinirea economiei mondiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Scăderile au accelerat chiar și după ce datele din SUA au relevat o puternică presiune asupra stocurilor de țiței.

În jurul orei 19:30 (ora României), petrolul Brent se tranzacționa la 74,09 dolari/baril, în scădere cu 3,93% față de referința de miercuri.

CONFIRMARE Romgaz vrea să atragă un miliard de euro de pe piețele externe pentru a finanța Neptun Deep CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romgaz vrea să atragă un miliard de euro de pe piețele externe pentru a finanța Neptun Deep

Petrolul West Texas Intermediate (WTI) consemna un declin de 4,32%, la 69,40 dolari/baril, cel mai redus preț din ultima săptămână.

Comentariile de ieri ale președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, potrivit cărora sunt probabile noi majorări ale dobânzilor pentru a înăbuși inflația, au fost urmate, astăzi, de creșteri de rate peste așteptările economiștilor în Anglia și Norvegia.

Banca Angliei a surprins piețele cu o creștere de 0,5 puncte procentuale a dobânzii cheie, a 13-a măsură consecutivă de acest fel, în timp ce Banca Norvegiei a majorat dobânda de politică monetară la un maxim al ultimilor 15 ani, în condițiile în care factorii de decizie se confruntă cu o inflație ridicată persistentă.

Powell a reiterat, joi, că majoritatea oficialilor Fed nu se așteaptă ca ratele dobânzii să fie reduse în viitorul apropiat.

Banca Națională a Elveției a majorat, de asemenea, ratele dobânzilor.

Înăsprirea politicilor monetare a sporit îngrijorarea investitorilor că eforturile băncilor centrale de a frâna creșterea inflației ar putea duce la o încetinire a economiei mondiale, pe fondul scăderii cheltuielilor de consum, scrie Bloomberg.

Datele guvernamentale din SUA au relevat o scădere de aproape 4 milioane de barili a stocurilor de țiței săptămâna trecută, dar tot nu a fost suficient pentru a contracara sentimentul negativ de pe piață.

"70 de dolari a fost un teren de luptă pentru WTI. Cred că fundamentele nu se aliniază cu tranzacțiile de zi cu zi și piața va continua să fie foarte agitată până când elementele macro și fundamentele se vor alinia într-un fel sau altul", a declarat Rebecca Babin, trader senior de energie la CIBC Private Wealth.

"În condițiile în care băncile centrale sunt din ce în ce mai hotărâte să împingă inflația în jos, chiar dacă asta înseamnă să forțeze o recesiune, prețul petrolului a reacționat în consecință, scăzând brusc de la maximele ultimei săptămâni atinse ieri", a comentat și Michael Hewson, analist șef de piață la CMC Markets UK, citat de MarketWatch.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
cerere titei
fed
majorare dobanzi