FOTO Hidroelectrica va intra la BVB cu simbolul de tranzacționare H2O, dacă IPO-ul se încheie cu succes

FOTO Hidroelectrica va intra la BVB cu simbolul de tranzacționare H2O, dacă IPO-ul se încheie cu succes
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2023

Hidroelectrica va intra la BVB cu simbolul de tranzacționare H2O, dacă IPO-ul se încheie cu succes, conform datelor prezentate pe bursă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

FOTO Hidroelectrica va intra la BVB cu simbolul de tranzacționare H2O, dacă IPO-ul se încheie cu succes

Hidroelectrica ar putea atrage fonduri de peste 1 miliard de euro din vânzarea de acțiuni pe bursa de la București, în ceea ce se prefigurează a fi una dintre cele mai mari oferte publice inițiale din Europa în acest an.

Listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, prin vânzarea parțială sau integrală a deținerii minoritare de 20% din capital a Fondului Proprietatea, este așteptată în luna iulie

Anterior, Bloomberg a relatat, citând surse, că Hidroelectrica se uită spre fondurile de pensii din România, cu active de 22 de miliarde de dolari, pentru a strânge 2 miliarde de euro sau chiar mai mult în cadrul ofertei publice de acțiuni.

GRAFICE PREMIERĂ România exportă 18% din producția internă și nu importă niciun mc de gaze în urma intrării în revizie a Turk Stream CITEȘTE ȘI GRAFICE PREMIERĂ România exportă 18% din producția internă și nu importă niciun mc de gaze în urma intrării în revizie a Turk Stream

Potrivit surselor menționate, compania se gândește să ofere un randament de 10% până la 12% pentru a atrage cumpărătorii.

Statul român controlează 80% din capitalul Hidroelectrica, prin Ministerul Energiei.

La finele anului trecut, adunarea generală extraordinară a acționarilor Fondului Proprietatea a hotărât ca vânzarea deținerii fondului  la Hidroelectrica să se facă prin listarea acțiunilor companiei exclusiv la Bursa de Valori București (BVB).

Hotărârea a fost luată la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, care deține 5,78% din acțiunile Fondului Proprietatea.

Conducerea FP propusese ca Hidroelectrica să fie listată și la BVB și pe o bursă străină, neexcluzând nici scenariul vânzării directe a deținerii la producătorul hidro, însă propunerea sa a fost respinsă de acționari.

Potrivit celor mai recente date oficiale, investitorii instituționali români dețin ca acționari peste 40% din drepturile de vot la Fondul Proprietatea, iar acționarii persoane fizice române – aproape 23%.

Cel mai mare acționar individual este fondul de pensii administrat privat (pilonul II) al NN (fostul ING), cu 10,89% din capitalul Fondului Proprietatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica ipo
listare bursa hidroelectrica