28 mai Maratonul Fondurilor Europene
"Se întâmplau atât de multe lucruri: inflația, răspunsul băncilor centrale la aceasta prin creșterea dobânzilor, probleme geopolitice, probleme legate de lanțul de aprovizionare și o volatilitate incredibilă a pieței bursiere", a declarat Damien Zoubek, director al departamentului de fuziuni și achiziții din SUA la Freshfields Bruckhaus Deringer.
Ca întotdeauna, volatilitatea a fost adevărata amenințare pentru încheierea de tranzacții și pentru piața fragilă a ofertelor publice inițiale. Indicele fricii VIX, a rămas în mare parte mult peste media pe termen lung în acest an, atingând un maxim de 36,45 puncte în martie. În momentul în care oprtunitatea IPO-rilor a dispărut, a fost eliminată o opțiune de ieșire pentru investitori și o cale de finanțare pentru firmele care păreau de neoprit în urmă cu un an. În acest an, doar 24 de miliarde de dolari au fost strânse în cadrul IPO-urilor din SUA, cel mai lent nivel din 2009 încoace, potrivit datelor compilate de Bloomberg.
Tranzacțiile dintre firmele de private equity au urmat o traiectorie similară cu cea a fuziunilor și achizițiilor din cadrul companiilor publice. Anul a început cu o tranzacție uriașă: preluarea Citrix Systems de către Vista Equity Partners și Elliott Investment Management, în valoare de 16,5 miliarde de dolari. După aceea, inflația a început să influențeze costurile și marjele firmelor, iar înăsprirea monetară la nivel mondial a făcut ca achizițiile să fie mai scumpe. Volumele de achiziții au scăzut în fiecare trimestru al anului, potrivit furnizorului de date Preqin.
"Am crezut că va fi greu, dar nu credeam că va fi atât de dificil", a declarat Kristoffer Melinder, managing partner la Nordic Capital.
Cu toate acestea, consilierii speră că activitatea va începe să se relanseze în 2023 - mai ales după primul semestru - și că oferta de 27,8 miliarde de dolari a Amgen de a cumpăra Horizon Therapeutics, anunțată săptămâna trecută, ar putea fi un semn prevestitor al marilor tranzacții care vor urma.