Piața globală de M&A a căzut cu aproape o treime

Piața globală de M&A a căzut cu aproape o treime
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 22 dec 2022
Inflația care se încăpățânează să rămână ridicată, creșterea costurilor de împrumut și incertitudinile geopolitice au împiedicat încheierea de tranzacții în 2022, ceea ce a dus la o scădere a activității de fuziuni și achiziții la nivel mondial cu aproape o treime față de recordul de anul trecut, potrivit datelor Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Companiile au anunțat tranzacții în valoare de 3.500 de miliarde de dolari în 2022, fie pentru a-și extinde afacerile existente, fie pentru a intra în noi sectoare sau a reorganiza operațiunile, pe fondul unei piețe volatile. Mega-tranzacțiile anunțate la începutul anului au fost repede înlocuite de îngrijorările legate de finalizarea tranzacțiilor, activitatea lunară de M&A scăzând aproape la jumătate din mai până în iunie. Volumele încă nu și-au revenit.
 
Piața globală de M&A a căzut cu aproape o treime
 
"Pare o poveste despre doi ani diferiți. Când am început 2022, oamenii încheiau tranzacții în stânga și în dreapta, iar SPAC-urile erau încă pe val. Apoi, peisajul pentru M&A s-a schimbat dramatic", a declarat Melissa Sawyer, director global al grupului de fuziuni și achiziții din cadrul Sullivan & Cromwell.
 
Anul a început în forță când Microsoft a semnat cumpărarea Activision Blizzard pentru 69 de miliarde de dolari, în cea mai mare tranzacție din 2019 până atunci. La acel moment, performanța din 2021, când a fost înregistrat un record de tranzacții (de 5 trilioane de dolari), părea că va continua. 
 
Lucrurile s-au schimbat însă dramatic. În februarie, Rusia a invadat Ucraina, iar în luna următoare, Rezerva Federală a SUA a început cea mai agresivă campanie de majorare a ratelor de dobândă din ultimele decenii.

"Se întâmplau atât de multe lucruri: inflația, răspunsul băncilor centrale la aceasta prin creșterea dobânzilor, probleme geopolitice, probleme legate de lanțul de aprovizionare și o volatilitate incredibilă a pieței bursiere", a declarat Damien Zoubek, director al departamentului de fuziuni și achiziții din SUA la Freshfields Bruckhaus Deringer. 

Goldman Sachs: Decizia UE de a plafona prețurile la gazele naturale poate agrava criza energetică CITEȘTE ȘI Goldman Sachs: Decizia UE de a plafona prețurile la gazele naturale poate agrava criza energetică


Ca întotdeauna, volatilitatea a fost adevărata amenințare pentru încheierea de tranzacții și pentru piața fragilă a ofertelor publice inițiale. Indicele fricii VIX, a rămas în mare parte mult peste media pe termen lung în acest an, atingând un maxim de 36,45 puncte în martie. În momentul în care oprtunitatea IPO-rilor a dispărut, a fost eliminată o opțiune de ieșire pentru investitori și o cale de finanțare pentru firmele care păreau de neoprit în urmă cu un an. În acest an, doar 24 de miliarde de dolari au fost strânse în cadrul IPO-urilor din SUA, cel mai lent nivel din 2009 încoace, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Tranzacțiile dintre firmele de private equity au urmat o traiectorie similară cu cea a fuziunilor și achizițiilor din cadrul companiilor publice. Anul a început cu o tranzacție uriașă: preluarea Citrix Systems de către Vista Equity Partners și Elliott Investment Management, în valoare de 16,5 miliarde de dolari. După aceea, inflația a început să influențeze costurile și marjele firmelor, iar înăsprirea monetară la nivel mondial a făcut ca achizițiile să fie mai scumpe. Volumele de achiziții au scăzut în fiecare trimestru al anului, potrivit furnizorului de date Preqin.

"Am crezut că va fi greu, dar nu credeam că va fi atât de dificil", a declarat Kristoffer Melinder, managing partner la Nordic Capital.  

Dacă anul 2023 poate depăși 2022 va depinde de momentul în care piețele se vor stabiliza suficient pentru ca finanțarea datoriilor să devină mai ușor disponibilă și tranzacțiile amânate să fie reluate. De asemenea, condițiile vor depinde și de autoritățile antitrust: Comisia Federală pentru Comerț din SUA încearcă să blocheze achiziția Activision Blizzard de către Microsoft, procesul agenției urmând să înceapă abia în august. 

Elon Musk anunță că va demisiona de la conducerea Twitter după ce va găsi un înlocuitor CITEȘTE ȘI Elon Musk anunță că va demisiona de la conducerea Twitter după ce va găsi un înlocuitor

Cu toate acestea, consilierii speră că activitatea va începe să se relanseze în 2023 - mai ales după primul semestru - și că oferta de 27,8 miliarde de dolari a Amgen de a cumpăra Horizon Therapeutics, anunțată săptămâna trecută, ar putea fi un semn prevestitor al marilor tranzacții care vor urma. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
m&a
fuziuni si achizitii
tranzactii 2022
piata m&a
m&a 2022