Plafonarea prețului petrolului costă Rusia 160 de milioane de euro pe zi

Plafonarea prețului petrolului costă Rusia 160 de milioane de euro pe zi
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2023

Ca urmare a plafonării prețului petrolului rusesc, veniturile realizate de Moscova din exporturile de țiței sunt mai mici cu aproximativ 160 de milioane de euro (172 de milioane de dolari) pe zi, susține un cercetător finlandez, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

În plus, această diminuare a veniturilor ar urma să se agraveze, până la 280 de milioane de dolari pe zi, după ce plafonul privind exporturile de țiței va fi extins și la produsele rafinate rusești, începând cu data de 5 februarie, se arată într-un raport realizat de centrul de analiză Centre for Research on Energy and Clean Air cu sediul în Helsinki, scrie Agerpres.

Poșta Română trece la o restructurare amplă. Vechii directori pleacă: Le mulțumim pentru munca de zeci de ani! Directorul Poștei, anterior la PROFIT NEWS TV - Nu dăm afară oameni, dar... CITEȘTE ȘI Poșta Română trece la o restructurare amplă. Vechii directori pleacă: Le mulțumim pentru munca de zeci de ani! Directorul Poștei, anterior la PROFIT NEWS TV - Nu dăm afară oameni, dar...

Acest raport oferă noi dovezi cu privire la modul în care plafonul de preț impus de grupul G7, precum și sancțiunile asociate impuse de Uniunea Europeană afectează mașina de război a Rusiei. Deja cotația barilului de țiței rusesc este la jumătate față de prețul internațional al petrolului.

"Embargoul UE privind importurile de petrol, precum și plafonarea prețului țițeiului au intrat în sfârșit în vigoare, iar impactul este la fel de important pe cât se preconiza", susține Lauri Myllyvirta, analist șef la CREA.

Cu toate acestea, Kremlinul este sceptic cu privire la calculele analiștilor de la CREA, potrivit agenției de presă rusești Interfax care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Este prea devreme să estimăm impactul deoarece piața globală a energiei este mult prea volatilă, iar exportatorii ruși de petrol nu au ajuns încă să se confrunte cu clienți care să respecte plafonul de preț", a subliniat Peskov.

India, China și Turcia, principalii cumpărători de țiței rusesc, nu s-au alăturat inițiativei occidentale privind plafonarea prețului petrolului rusesc. Luna trecută, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice furnizarea de petrol și produse petroliere rafinate, timp de cinci luni începând cu data de 1 februarie, către țările care au aderat la plafonul de preț occidental.

Analiștii de la Centre for Research on Energy and Clean Air susțin că Uniunea Europeană ar trebui să analizeze modalitățile prin care ar putea spori și mai mult presiunile asupra Moscovei. De exemplu, o nouă reducere a plafonului de preț, până la 25-35 de dolari per baril, de la 60 de dolari per baril în prezent, ar diminua cu alte 100 milioane de euro pe zi veniturile realizate de Rusia din exporturile de țiței.

"Este esențial ca plafonul de preț să fie coborât până la un nivel care nu permite Kremlinului să înregistreze profituri taxabile din exporturile de petrol și de asemenea să fie restricționate restul importurilor de petrol și gaze din Rusia", a spus Lauri Myllyvirta.

Chiar dacă reducerile de preț la petrolul rusesc se extind, există întotdeauna posibilitatea ca Rusia să decidă în mod arbitrar să își reducă producția, ceea ce ar impulsiona prețul global al țițeiului având în vedere că Rusia este al doilea producător mondial de țiței.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
petrol