Polonezii au început să ardă gunoaie pentru a se încălzi

Polonezii au început să ardă gunoaie pentru a se încălzi
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2022

Atunci când Paulina Mroczkowska a observat o grămadă din ce în ce mai mare de gunoaie în curtea vecinului de peste stradă, principala sa îngrijorare nu a fost cum au fost colectate deșeurile, ci cum vor fi utilizate, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

40 de orașe din Polonia se numără printre cele 100 de orașe cu cea mai proastă calitate a aerului din Uniunea Europeană din cauza folosirii cărbunelui la încălzirea locuințelor. Însă, acum, lipsa cărbunelui și creșterea costului vieții îi determină pe oameni să ardă alternative, inclusiv deșeuri domestice, scrie Agerpres.

Doi oameni de afaceri și un avocat, trimiși în judecată de DNA într-un dosar de trafic de influență vizând obținerea unor avize pentru executarea de lucrări la magistrala de metrou din Drumul Taberei CITEȘTE ȘI Doi oameni de afaceri și un avocat, trimiși în judecată de DNA într-un dosar de trafic de influență vizând obținerea unor avize pentru executarea de lucrări la magistrala de metrou din Drumul Taberei

"Situația a devenit atât de gravă în ultima perioadă încât poți să simți cum gunoaiele sunt arse în fiecare zi, ceea ce este complet nou. Este îngrijorător să te gândești ce se va întâmpla atunci când se va face frig cu adevărat", spune Paulina Mroczkowska, o mamă cu trei copii care trăiește la Jablonna, o suburbie din nordul capitalei Varșovia.

În timp ce războiul Rusiei în Ucraina a scos la lumină fragilitatea securității energetice a Europei, Polonia se confruntă cu un risc suplimentar: eforturile destinate combaterii poluării merg în sens invers într-o țară cu cele mai multe decese premature care au legătură cu poluarea aerului.

Panourile fotovoltaice se adună în depozite tocmai când Europa se confruntă cu o criză energetică, din cauza lipsei inginerilor CITEȘTE ȘI Panourile fotovoltaice se adună în depozite tocmai când Europa se confruntă cu o criză energetică, din cauza lipsei inginerilor

Guvernul polonez, care a suspendat temporar controalele privind calitatea aerului, analizează posibilitatea de a distribui măști de protecție anti-poluare la iarnă. Luna trecută, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege și Justiție (PiS), cea mai importantă formațiune din cadrul coaliției de guvernare din Polonia, a sugerat că oamenii trebuie să facă tot ce pot pentru a beneficia de căldură și "este nevoie să putem arde orice, exceptând anvelope și alte lucruri care sunt la fel de dăunătoare".

Unele municipalități din Polonia au început să relaxeze restricțiile de mediu introduse în ultimii ani. De exemplu, în Cracovia o adunare regională a autorizat luna trecută arderea oricăror materiale, de la cărbune și până la gunoaie, până la începutul lui 2024. Aceasta în condițiile în care anterior poliția din Cracovia a început să folosească drone echipate cu camere video pentru a verifica coșurile de fum pentru semnale că gospodăriile ard în mod ilegal deșeuri.

Sondajele de opinie arată că 60% dintre gospodării nu au suficiente stocuri de cărbune pentru a trece iarna, susține Piotr Siergiej, purtător de cuvânt la o rețea de activiști de mediu Polski Alarm Smogowy. "Oamenii sunt speriați, au început să adune orice poate fi ars", spune Piotr Siergiej.

Este vorba de lignit, lemn, turbă și gunoi. Nowy Sacz, o localitate din sudul Poloniei, se confruntă cu o situație fără precedent în condițiile în care municipalitatea colectează o cantitate de deșeuri mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut, a dezvăluit primarul Ludomir Handzel. Aceasta în condițiile în care localitatea respectivă s-a clasat pe primul loc în rândul celor mai poluate 334 de orașe și localități urmărite de Agenția Europeană de Mediu

"Am constatat o scădere semnificativă a gunoiul colectat, în special când vine vorba de materiale care, cel puțin teoretic, ar putea fi arse precum hârtie, carton și ambalaje: îi vom amenda pe cei care încearcă să ne otrăvească pe noi și copiii noștri", a spus Ludomir Handzel.

Polonia, o țară cu 38 de milioane de locuitori, înregistrează anual peste 40.000 de decese premature din cauza poluării aerului.

Kamil Sukiennik, care trăiește la Nowy Dwor, la marginea Varșoviei, spune că smog-ul din cartierul său provine de la cei care își pun în funcțiune sobele în fiecare seară. Mirosul pătrunzător se resimte încă de acum, la începutul toamnei, când mercurul din termometre încă nu a coborât sub zero.

"Prin comentariile lor Guvernul și Jaroslaw Kaczynski " au declarat practic război atât mie cât și întregii comunități căreia îi pasă de calitatea aerului. Nu vom tolera acest lucru", a spus Kamil Sukiennik, care face parte din rețeaua de activiști de mediu Polski Alarm Smogowy

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
gunoi