Polonia vrea să găzduiască arme nucleare americane

Polonia vrea să găzduiască arme nucleare americane
scris 6 oct 2022

Polonia a negociat cu Statele Unite găzduirea armelor nucleare americane pentru a contracara amenințarea tot mai mare reprezentată de Rusia, a declarat președintele polonez Andrzej Duda, relatează Bloomberg.

Cel mai mare stat membru NATO din Europa de Est a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar până în prezent oficialii nu au dezvăluit că au vorbit cu aliații care încearcă să se înarmeze cu arme nucleare ca mijloc de descurajare, scrie News.ro.

Cu cât va crește exact noul impozit pe locuință, anunțat de Profit.ro. Exemplu cu un apartament și o casă CITEȘTE ȘI Cu cât va crește exact noul impozit pe locuință, anunțat de Profit.ro. Exemplu cu un apartament și o casă

Declarațiile președintelui polonez ridică semne de întrebare dacă armele nucleare americane ar putea fi găzduite pentru prima dată de un stat membru NATO care s-a aflat cândva în spatele Cortinei de Fier. Procedând astfel, decizia ar sfida avertismentele președintelui Vladimir Putin potrivit cărora Rusia va răspunde oricărei extinderi a capacităților militare ale alianței în fosta sa sferă de influență.

”Problema, în primul rând, este că nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la partajarea nucleară”, a declarat Duda într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Polska.

Partajarea nucleară include oferirea avioanelor de escortă sau de recunoaștere pentru o misiune nucleară sau oferirea de avioane cu dublă capacitate disponibile pentru roluri nucleare, precum și găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui aliat.

Aliați precum Germania, Belgia, Țările de Jos, Italia și Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare.

Un diplomat de rang înalt polonez a spus că declarațiile lui Duda ar putea include oricare dintre aceste activități. Diplomatul, care a refuzat să fie identificat pentru că nu era autorizat să vorbească public pe această temă, a precizat că găzduirea armelor ar fi în interesul securității Poloniei, regiunii și întregii Europe.

”Am vorbit cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate”, ca Polonia să împărtășească armele, a spus Duda.

”Subiectul este deschis”, a subliniat el.

În aprilie, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, care este preăedintele partidului de guvernământ ”Lege și Justiție”, a declarat pentru cotidianul german Welt am Sontag că Polonia este ”deschisă” să găzduiască arme nucleare americane.

Guvernul a semnat înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare CITEȘTE ȘI Guvernul a semnat înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare

Putin a sugerat în ultimele zile că escaladarea ulterioară în Ucraina ar putea implica arme care nu au mai fost folosite în război din 1945. Înainte de a invada Ucraina, el a cerut NATO să revină la pozițiile pe care le-a deținut în 1997, înainte ca fostele țări comuniste să se alăture alianței militare..

În aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Guvernul polonez ”a provocat recent o îngrijorare profundă: linia este extrem de militantă, anti-rusă, iar acțiunile propuse, desigur, nu pot duce decât la o creștere suplimentară a tensiunii pe continent”, potrivit agenției de presă Primele.

Polonia, unul dintre cei mai fermi susținători ai eforturilor Ucrainei de a respinge invazia care durează de șapte luni a Rusiei, poartă negocieri separate cu mai multe state, inclusiv SUA, pentru achiziționarea energiei atomice.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
arme nucleare